feb 132013
 

ackee

Op de Haagse Markt  keek ik een keer mijn ogen uit bij een groentekraam waar ik veel onbekende dingen zag. Van de meeste had ik geen idee wat het was dus vroeg ik het de koopman. “Dat mevrouw? Dat is groente.” Hij wist het ook niet.
Misschien een invaller geweest want de meeste kooplui weten heel goed wat ze verkopen en vaak krijg je er nog een lekker recept bij ook.

Het is altijd leuk om iets nieuws te ontdekken en dat kan zeker op de Haagse Markt maar ook tijdens vakanties naar verre landen. Stel nou dat je de volgende vakantie naar het Caribisch gebied gaat. Daar loop je de kans Ackee fruit tegen te komen.
Dat fruit zul je hier niet vinden. Althans niet vers. Het is wel verkrijgbaar in blik maar daar hebben we het nu niet over.
Ackee fruit komt oorspronkelijk uit West Afrika en is door slavenschepen meegenomen naar het Caribisch gebied. Op Jamaica wordt dit fruit verwerkt in een nationaal gerecht met stokvis.

Nu moet je vooral niet denken dat je zonder problemen zo’n ding van de boom kunt rukken en op kunt eten. Want zolang het fruit nog dicht is (het lijkt dan op een paprika) kan het behoorlijk giftig zijn. Wie zo’n onrijp geval toch openpulkt en opeet kan overvallen worden door het Toxic Hypoglycemic syndroom en voor men erachter was dat onrijp Ackee fruit de oorzaak was zijn er zelfs doden gevallen.
Je kunt het pas eten als de vrucht open is. De rode schil en de zwarte knikkers (het zaad) gooi je weg. Het witte vruchtvlees moet eerst gekookt worden. Het wordt dan hard geel van kleur en dan is het gaar.
Dat gaat heel snel dus het wordt pas op het allerlaatst in de pan gedaan. Als het te lang kookt valt het helemaal uit elkaar.
De smaak is eigenlijk niet bijzonder. Beetje bitter maar verder niks bijzonders. In ieder geval kun je nu met een gerust hart een foto maken van Ackee fruit als je op vakantie bent en dan later thuis met een heel interessant gezicht erover vertellen alsof je er alles van weet.
Maar eten? Ik sla dit fruit graag over.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*