mei 092005
 
Foto van Flickr

Foto van Flickr

Tomaten zijn niet een klein beetje gezond. Tomaten zijn supergezond. En hoe langer ze koken hoe gezonder ze worden.
Ketchup, puree, sap, uit blik en saus. Tomaten zitten vol flavono√Įden en die zijn onmisbaar.

Dit recept is dus niet alleen lekker maar ook gezond en niet zo gewoon als het lijkt. Het is een recept van Antonio Carluccio en het geheim, zegt hij, van dit gerecht zit hem in drie dingen.
Ten eerste dat je de hoeveelheden precies zo laat als ze zijn. Ten tweede dat je het minstens twee uur laat sudderen. En ten derde dat je vooral niet 100% rundergehakt neemt. Er moet voor de helft half om half gehakt bij zijn want daar krijg je die heerlijke bouillon van.
Wij maken het al jaren en doen altijd gewoon precies wat er staat en het is nog altijd een favoriet.
Smoor 1 grote en in kleine stukjes gesneden ui in wat olijfolie. Doe daar 250 gram rundergehakt en 250 gram half om half gehakt bij.
Lekker rul bakken en een beetje bruin laten worden. Doe er 6 eetlepels witte wijn bij en 1 kg tomatenpulp.
Niet schrikken, dit zijn vier blikken gepelde tomaten (snij ze in vieren) zonder het sap. Als laatste gaat er een eetlepel tomatenpuree (zo’n piepklein blikje) bij.
Minimaal 2 uur laten sudderen en af en toe roeren.
Heerlijk met spaghetti en geraspte parmezaan.
Saus over? Handig in de vriezer en de volgende keer alleen bruine bonen en een paprika erbij en klaar is je Chili con carne.
Maar er blijft vast niks over.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  13 reacties aan “Bolognese di Antonio”

  1. heerlijk recept. ga ik proberen, maar vanwege de lijn toch met tartaar.

  2. Klinkt lekker (staat nu bij mij ook te pruttelen) maar doe jij er geen peper, zout en evt. kruiden in?

  3. Ria. Vaak, heel vaak zelfs, voeg ik peper en zout pas toe op het bord. Vooral verse zwarte peper. Kruiden gaan er in dit recept niet in.

  4. Dank voor je snelle reactie. Ik kook ook vrijwel altijd zonder zout (pas na het koken komt de herbamare erbij) en heb nu ook niks toegevoegd. De Bolognese heeft zeker twee-en-een-half uur gesudderd. Wij gaan het morgen eten met geraspte kaas, pasta en een italiaans saladepakket van AH (en die fles witte wijn – waar nu zes eetlepels uit zijn – moet er natuurlijk ook bij op). Je hoort nog hoe het smaakte.

  5. Het is al even geleden dat we het aten, maar het smaakte verrukkelijk. Wel hebben we op de borden nog wat italiaanse kruiden aan de bolognese toegevoegd. En omdat ik nogal veel had gemaakt konden we ons de volgende dag ook nog tegoed doen aan Chili con carne; ook heel erg lekker.

  6. Klinkt geweldig, is geweldig: ik had saus voor 3 dagen: top recept!

  7. Goed recept! Mijn enige wijziging bestaat uit blikken met tomatenblokjes in plaats van gepelde tomaten.
    De vraag over de kruiden is heel herkenbaar. ūüôā Bij gebruik van goede ingrediënten in de juiste combinatie(s) zijn ze in veel gerechten vaak helemaal niet nodig.

  8. Je recept is een goed standaard basis recept voor bolegnese. Lekkere frisse sause.
    Je opmerking over het gehakt klopt volledig. Vaak is half/half gehakt nog minder vet ook.
    Je hebt volgens mij wel de verkeerde foto erbij gedaan want die saus ziet er echt niet uit.
    Je ziet dat er geen binding in de saus zit, dat er bruine nepjus ofzo bij gedaan is en poeders of zo. De spaghetti is volgens mij in hete boter opgebakken of zo.

  9. Ik vond het lekker. Makkelijk te berijden.

  10. Om eerlijk te zijn heb ik wat kanttekeningen bij dit recept.
    Te beginnen bij het rul bakken van het gehakt. Wanneer je iets minimaal 2 uur suddert, heeft het geen zin als je het gehakt al ‘bruin’ bakt. De kunst is juist om de wijn en tomatenpulp toe te voegen wanneer het gehakt ongeveer 75% gaarheid heeft bereikt.
    Overigens heeft tomaat uit blik √ɬľberhaupt niet mijn voorkeur, maar ik begrijp dat het een snel recept betreft.
    En dan m.i. wat essenti√ɬęle ingredi√ɬęnten die ontbreken:

    -Knoflook! Geen Italiaanse mama kookt zonder…. (2 a 3 tenen)
    -Zout, is een basis smaakmaker. Ter vervanging zou je ook stukjes parmaham
    kunnen toevoegen aan het gehakt.
    -Tijdens het sudderen is het lekker om enkele blaadjes basilicum mee te laten
    pruttelen.

    Tip: Houd u van een bite? Hak eens 2 rode pepers fijn en laat dit mee sudderen!

    • Oei Jurrien,

      Dit is een fout die vaak vele niet-Italianen maken: denken dat in alle Italiaanse gerechten knoflook zit of hoort. Ik ben Italiaanse, mijn paps is een ras Siciliaan en geloof me: in zijn Bolognese komt geen knoflook aan te pas. Dat verpest volgens hem de smaak. Dat je zegt ‘geen Italiaanse mama kookt zonder’ is ook, met alle respect, echt kolder. (en dan de hoeveelheid die je noemt…. ). Echte Italiaanse mama’s gebruiken veel minder knoflook dan je denkt. Of dan Hollanders vaak denken of ervan maken. Ik doe stiekem 1 teentje knoflook in mijn Bolognese, en dat keurt mijn paps telkens af. Sommige Italiaanse gerechten komen veel beter tot hun recht zonder de sterk aanwezige smaak en reuk van knoflook.

  11. @Jurrien. Je hebt wat kanttekeningen op een recept van Antonio Carluccio. Mag natuurlijk altijd. Maar als iemand weet hoe een Italiaanse mama kookt is hij het wel.

  12. Hoi,
    Dit recept vandaag gemaakt, lekker een paar uurtjes staan sudderen, geen omkijken naar. Makkelijk.
    Maar ik vind de bologneses (niet alleen deze, maar ook die van andere websites) altijd zo zoet …
    Gezond, maar zoet.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*