jan 022012
 

Crosne

Het oude kookboek spreekt van Japansche Andoren. Tegenwoordig noemt men ze Crosne of Japanse Andoorn. Het is een “vergeten groente” en die duiken heel langzaam maar zeker hier en daar weer op. Voor mensen met een (groente)tuin is het een makkelijk te telen gewas. Je propt ze begin van het jaar in de grond en de volgende herfst en winter kun je oogsten. Weliswaar heb je na een aantal jaren een tuin die overgenomen is door Japanse Andoorn maar dat mag de pret niet drukken.
De bereiding is simpel. Heel goed schoonborstelen en goed afspoelen. Je kunt ze koken of bakken zoals je aardappeltjes doet maar ook rauw geraspt zijn ze eetbaar. Je kunt ze dan vermengen met geraspte wortel of wat verse kruiden.
Koken doe je ze zo’n 5 minuutjes. Daarna nog even smoren in roomboter of uitjes en knoflook erbij. In het meer dan overjarige kookboek worden ze na het koken nog even warmgehouden en daarna gegeten in een dikke roomsaus met peterselie.
Een beetje zoeken op internet levert wel wat leuke recepten op. Zoek dan liever op Japanse Andoorn dan op Crosne.
Van mij krijg je geen recept want ik ben van mening dat sommige dingen die we vergeten zijn ook gewoon vergeten moeten blijven. Ik vind dit een groente die er onsmakelijk uitziet en die me erg doet denken aan dikke witte wormen.
Aangezien ik die associatie niet meer uit mijn hoofd krijg vergeet ik deze groente direct weer. Maar jullie weten nu tenminste wat het is als je het laat liggen bij de groenteboer.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  3 reacties aan “Crosne of Japanse Andoorn”

  1. Mijn associatie ging ook direct die kant op als de jouwe ….tjee, wie wil dit nu eten. En toch vind ik het een interessant artikel. Waarschijnlijk lees of hoor er binnen enkele maanden nóg een keer over en denk dan … o ja, die wormen van Cornette 😉

  2. hehehe ben blij dat je zelf begon over de wormen…
    Vond het zo lullig om je dat voor je voeten te gooien :))

  3. Nou ja zeg!!! Ik vind ze juist hardstikke vrolijk! Als kleine michelinmannetjes van mars. En lekker zijn ze ook. Crunchy, nootachtig en zoetig. Alleen een crime om ze schoon te maken, daarom beter als grappig accentje in een gerecht dan dat je er de 2 ons verplichte groenten mee probeert te halen. 😉

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*