nov 092008
 

Eetlust van Aranka van der Pol

Aranka van der Pol, culinair journaliste bij de Telegraaf, schreef het boek Eetlust In gesprek met ’s werelds topkoks. Grote namen komen voorbij en met ieder hoofdstuk wordt het spannender. Is de volgende ook zo’n gedreven gek of zit er hier en daar nog een normaal mens tussen? Geen zorgen. Een aantal topkoks lijkt heel normaal. Maar een paar zijn zo gedreven en zo vol passie dat het woord “manisch” een aantal keren door mijn hoofd schoot. Nu krijg je mij ook niet in een restaurant waar een lunch tussen de 250 en 500 euro (p.p.!) kost. De gedachte aan hoeveel boeken je voor zo’n bedrag kunt kopen zou mijn eetlust volkomen bederven. Een boek kun je de volgende dag weer lezen en neem van mij aan dat de lunch van zoveel geld de volgende dag niet meer eetbaar is. Wat dat betreft ben ik een omgekeerde snob.
Van dit boek kun je leren hoe het niet moet in het leven en ook hoe je succesvol kunt zijn en toch een leuk mens blijft met voldoende tijd voor jezelf en je omgeving. Weliswaar zul je dan geen drie sterren krijgen maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken.
Persoonlijk kan ik geen enkele bewondering opbrengen voor mensen die zo tot het uiterste gaan om hun doel te bereiken. Het is wel erg interessant en boeiend om over te lezen en wat dat betreft heeft Aranka van der Pol een prachtig boek afgeleverd. Soms weet ik niet of ze serieus is. Bij de opsomming van wat ze at bij Sergio Herman en de beschrijving van de gevoelens die dat teweeg brengt kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ze het zelf ook allemaal een beetje “te” vindt. Want Aranka schrijft met gevoel, humor en ironie zonder haar kritische kijk op zaken te verliezen.
Wat mij betreft smijt De Telegraaf haar de wereld rond, en dan graag samen met fotograaf Frank de Ruiter (hulde, hulde aan die mooie foto’s), om nog meer restaurant/wereldkok-boeken te schrijven. Heerlijk!
Voor 24,95 heb je een heleboel uurtjes lees- en kijkplezier.

Uitgeverij The House of Knowledge in samenwerking met de Telegraaf.
ISBN: 978-90-8510-482-7

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  4 reacties aan “Eetlust – Aranka van der Pol”

 1. Jouw recensie maakt me wel erg nieuwsgierig. Normaal gesproken zou ik dit boek aan me voorbij hebben laten gaan. En nu twijfel ik dus. Het is wel een heel breed palet aan topkoks moet ik zeggen: ik zie bijvoorbeeld Nigella op de cover prijken. Met alle respect voor wat ze doet, maar is ze een topkok?

 2. @Tanja. Laat ik het zo zeggen. Nigella is een leuk extraatje. Ik vind haar recepten heel goed en ze is nu eenmaal een bekende persoonlijkheid. Haar verhaal in het boek is interessant en steekt nu juist zo leuk af tegen de rest. Geldt ook voor Herman den Blijker bijvoorbeeld. Tussen al die manische topkoks zitten dus ook gewone leuke mensen die eenvoudigweg heel goed zijn in wat ze doen zonder de realiteit uit het oog te verliezen. En alleen daarom al was het een goede keus van Aranka om ze in het boek op te nemen.

 3. Dit lijkt me nou weer eens een leuk boek!

 4. Vandaag het boek “Eetlust” gekocht, wat een leuk idee om eens in de chef zijn ‘brain’ rond te wandelen.
  goed geschreven en toffe foto’s.
  Top, echt proficiat!
  chocolatier
  Dominique
  Persoone

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*