mrt 132008
 

Een Zweedse Kok

Het komt niet veel voor dat ik een stukje uit de krant knip om te bewaren maar afgelopen zaterdag kon ik het niet weerstaan. Ik heb het artikel inmiddels 10x doorgelezen en heb nog altijd het gevoel dat het hier een grap betreft. Maar het is geen grap, het is echt waar.
Bij deze distilleerderij kunnen wij Eetparfum aanschaffen. Lees daarvoor de tweede helft van de desbetreffende pagina. Het artikel in de krant juicht over deze nieuwe vinding die inmiddels te vinden is in een aantal sterrenrestaurants en ook beschikbaar voor particulieren.
De werking is heel simpel. Je hangt je neus boven een bord eten en stuift een wolkje esprit de lucht in. Vervolgens onderga je een totaal nieuwe smaaksensatie. Voor alle gerechten is er wel een geurtje te vinden dat er bij past.
Dat je druppels smaakzooi door je eten roert bij het koken kan ik me nog voorstellen. Zou niet nodig moeten zijn maar het kan. Dat je echter raar gaat zitten doen met een spuitbusje boven je eten en onder je neus is iets waar ik niet meer van bijkom. Ik vind het ook wel een beetje triest. Het doet vermoeden dat wij over een aantal jaren uitsluitend nog gezonde brokjes eten zonder geur of smaak. Alle voedingsstoffen zitten erin en je kunt dan helemaal zelf bepalen waar die brokjes je aan doen denken door er een neveltje overheen te spuiten.
Toch hopen een aantal mensen dat dit een rage gaat worden en het zou me niet verbazen als dat gaat gebeuren. Snobbisme en decadentie zijn ons heden ten dage niet vreemd en zoals iemand in het krantenartikel zegt: “Bovendien staan die flacons interessant op tafel.”
Je kunt beter iets interessant uit je pannen toveren. Dan heb je die flacons niet nodig.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  6 reacties aan “Eetparfum”

 1. Het feit dat u denkt dat je zonder distilleren een goede koffielikeur kunt maken geeft al aan dat u niet zoveel heeft begrepen van wat distilleren en een goede drank inhouden…
  Vroeger dacht ik dat ik parfum kon maken van rozenblaadjes en water. Helaas is dat net zo’n illusie als koffiebonen in jenever weken. Omdat wij de enige distilleerderij in Nederland zijn die nog alles wat goed smaakt en geurt distilleert, kan ik mij voorstellen dat u niet op de hoogte kan zijn van mijn vak. Ik nodig u dan ook graag uit om op afspraak bij mij langs te komen, zodat u uw mening over wat een goede drank werkelijk is, kunt onderbouwen.
  Het koken met wijn of gedistilleerde dranken ligt op een en hetzelfde niveau. Als u graag met wijn kookt, kan het niet anders dan dat u ook de kwaliteiten van esprits kunt waarderen!

 2. @van Wees. Ik twijfel geen moment aan uw kennis en kunde. Als u goed leest gaat het stuk daar ook niet over.
  Wat ik betreur is het feit dat een goede maaltijd, met zorg en aandacht klaargemaakt en in goed gezelschap blijkbaar nog een opleukertje nodig heeft.
  En dat heeft met de kwaliteit van uw produkten helemaal niks te maken.

 3. Inderdaad, Culinette, het is jammer dat dergelijke toevoegingen door sommigen nodig geacht worden. Dat staat ook (gelukkig) haaks op de opvattingen van talloze moderne koks, zoals (o.a.) Jamie Oliver en Herman den Blijker, die voorstander zijn van: puur, graag uit de streek en van het seizoen, en bovendien: zonder poespas en omhaal en oneigenlijke extra’s. Maar ik begrijp best dat een firma als van Wees zich zorgen maakt over jouw stukje: daar gáát misschien z’n handel! Neemt toch niet weg dat je volkomen gelijk hebt. En het neemt óók niet weg dat de firma van Wees prachtige likeuren vervaardigt, waaronder ook alle bijzondere, oude vaderlanders. Maar dat wordt door jou dan ook nergens ontkent. En, o ja, @vanWees: ik denk dat Culinette (en ikzelf trouwens ook) héél goed begrijpt wat er komt kijken voor een degelijke, zuivere likeur! We koken namelijk allebei graag met gebruik van allerlei drankjes e.d., van simpel een scheutje sherry tot een druppeltje ‘eau de fleurs d’oranger’ aan toe, maar dan tijdens het koken en als ingredient. Logisch dus dat je je dan ook wel eens verdiept in het ontstaan en de achtergronden; menig boek en drankenbijbel is bij ons in de kast te vinden. Zomaar een spuitbusje esprit hanteren lijkt me echter net zo erg als de spuitbus slagroom inzetten i.p.v. echte geslagen room. Al bij al: graag uw complete likeuren, maar liever niet de esprits voor dit doel!

 4. Ach, het is weer ’s wat anders en nieuws. Ik zou er zo snel niet over willen oordelen.

  Maar zeg ’s Culinette; hoe kom je aan dat gekke ding met die Swedish chef?

 5. Ik sta best open voor artificiële toepassingen maar geloof dat een verstuiver zoals jij die beschrijft na een eventuele korte hype (het is een leuke gadget) weer gauw achterin de kast verdwijnt. Het is teveel gedoe. Leuker is het misschien om te experimenteren met contrasterende geuren: een ‘smaak’ toevoegen die niet in het gerecht zit. Maar ook daar is de lol snel vanaf.

  Dat de restaurateur voor hij/zij het gerecht serveert nog even een vleugje toevoegt aan het gerecht, tja… mijn eerste reactie is ook dat dat toch niet nodig moet zijn. Maar het gebeurt vast terwijl ik daar in negatieve zin niets van merk (en misschien wel in positieve zin). LOL ik zie een cartoon voor me: de ober die boven je romantisch gedekte tafel een spuitbus leegt (en de vliegen verlekkerd uit de lucht laat vallen). Maar dit is natuurlijk weer overdreven 🙂

  Het doet me ook denken aan winkels die prettige eetgeuren (van chocolade of croissants) de ruimte in sturen om de mensen aan te zetten tot kooplust. Het schijnt te werken 😉

  Hoe dan ook, de reactie van Van Wees klopt niet met de inhoud van Culinettes blog en ik vind dat dan ook slechtere publiciteit dan het bericht zelf zou zijn. Bovendien, iedere aandacht is een vorm van reclame, dat is toch bekend? Dus komop, prettig geurtje snuiven en verder niet chagrijnig doen 😉

 6. dus het bestaat??
  heb net uitgebreid de site van Van Wees zitten bewonderen, en ik neem helemaal aan dat hij niets van doen heeft met de ervaring die ik een paar weken geleden in België had: we moesten ergens eten en ik zei nog ‘laten we wel een beetje het land inrijden want zin in een goed maal’ kwamen we toch uit op een enorme mall en waagden het erop…. ik bestelde een entrecote want veel verder reikt m’n fantasie dan niet.. een veel te groot stuk vlees met prachtige grillsporen en al vanuit de verte ook een vleesgrill- lucht, dichtbij was het niet te harden en ook niet te eten, imho was er iets óp gespoten, denk je dat dat kan??

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*