jul 082010
 

Hele malse kip

Het rook heerlijk als we langs die gegrilde kippen liepen. Bij iedere halve kip kreeg de koper een grote zak gebakken aardappeltjes mee die dropen van het kippenvet.
Als je een krokante kip wilt dan is het beter om die te bakken in een dikke laag olie. Bijna frituren dus. Olie moet goed heet zijn en de kip moet snel gebakken worden. Niet te dikke of grote stukken zodat het in ieder geval goed gaar is van binnen.
Maar nu nog het geheim om die kippenpootjes of stukjes botermals te maken en een heerlijke smaak te geven. Uiteraard nemen we kip van een goede kwaliteit. Snij de filet in grote gelijke stukken of neem kleine kippenpootjes/kluifjes.
Maak een schaal met ……. karnemelk. Die karnemelk kun je gelijk omroeren met b.v. tabasco (eetlepel op een halve liter melk) of andere kruiden naar smaak.
Schep de kip door de karnemelk en zet afgedekt minimaal een uur in de koelkast. Dan de kip omschudden met een beetje bloem en stevig in de paneermeel drukken. Snel bakken in een dikke laag olie.
Afhankelijk van de kruiden c.q. tabasco die je door de karnemelk hebt gedaan kun je ook nog kruiden door de bloem doen.
Resultaat is bijzonder malse stukjes kip met een heerlijke smaak. Warm of koud aan te bevelen en als er stukjes over zijn ook heel fijn in een salade.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  8 reacties aan “Het geheim van botermalse kip”

 1. Is het een heel vreemde vraag als ik een of twee samenstellingen van die kruiden vraag? Ik ben er namelijk niet zo in thuis.. maar het klinkt wel supergoed 😉

 2. @Erick. Als je echt hete kip wilt dan doe je de tabasco. Maar je kunt ook een hand verse fijngesneden tijm of rozemarijn door de karnemelk doen. Dat zijn allebei sterke kruiden. Doe je de kruiden door de bloem kies dan gedroogde. Voor hete kip chilipoeder door de bloem b.v. Dan niets door de karnemelk doen!

 3. Wauw, dit klinkt super! Het water loopt me in de mond 🙂

  Dankjewel voor deze tip, ik ga ’t binnenkort proberen!

  Groetjes, Veronique

 4. Gisteravond uitgeprobeerd, heerlijk. Bedankt voor de tip, die houden we erin.

 5. Leuk stukje:) Deze manier kende ik niet. Ken wel de volgende bereiding die mijn grootmoeder gebruikte en door mijn tante en mij nog wordt gehanteerd. Leg de kip of kalkoen (met kerst) een avond van te voren in water zodat hij onderstaat met een halve citroen. Afdeppen voor gebruik, kruiden en aan het spit of in de oven:)
  Maar ga zeer zeker deze manier ook proberen, want is toch heel wat sneller dan onze familie manier:)

 6. Hoe krijg ik kipsate mals?
  Hoe kan ik dat t beste bereiden?

  Bvd

 7. @Rs. Probeer de manier van Didi eens.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*