jan 232013
 

colcannon

Het originele recept heet Colcannon. Colcannon is een traditionele Ierse stamppot die veel variaties kent. Simpel en heel lekker en uitermate geschikt voor koude winterdagen. Het valt helemaal in de categorie “Comfortfood”.
Zeker als je het maakt met alles erop en eraan. Dit is zeker niet de originele versie maar wel een traktatie voor twee personen:

500 gram aardappelen koken en tot puree stampen met een flinke scheut warme melk en wat room en wat mij betreft ook nog een klontje boter.
Ondertussen heb je 2 smalle preien fijngesneden en in wat boter gesmoord. Daar voeg je 450 gram heel fijngesneden groene kool (Chinese kool mag ook) bij en die smoor je even mee tot ook die zacht is.
In een ander pannetje heb je dan 150 gram spekblokjes uitgebakken. Je kunt ook reepjes ham nemen. Die hoeven uiteraard niet uitgebakken te worden. Schep alles door de aardappelpuree en bestrooi met een ragfijn gesneden bosuitje en eventueel wat geraspte oude kaas.

Stamppot in een grote kom scheppen.
Glaasje rood erbij. Je dikke sokken aan en die ouwe trui die eigenlijk echt niet meer kan maar oh zo lekker warm is. Beentjes op de bank en genieten maar.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  Een reactie aan “Ierse stamppot”

  1. Lekker,zo’n stamppotje! Die kool kan je ook heel goed vervangen door wat taugeh. Ooit (meer dan 20 jaar geleden) stond er in De Volkskrant een recept een stamppotje van prei met taugeh. Verrukkelijk! Wij kennen die dus al, maar gaan nu jouw variant met kool proberen. Kan niet mis gaan.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*