dec 222016
 


Het was helemaal geen straf om te mogen winkelen bij De lekkerste kaas. Nu is het zo dat je ons met kaas altijd wel een beetje gek krijgt. Als er gasten aan tafel zijn sluiten we een diner vrijwel altijd af met een kaasplank. Maar ook zonder gasten komt er vaak kaas op tafel. Op dit blog staan er heel veel recepten met kaas in het gerecht of kaas over een ovenschotel heen. Veel mensen kiezen voor een ovenschotel vaak een redelijk gewone kaas die ze raspen. Voorzover je kaas gewoon kunt noemen. Of parmezaan ofzo. Maar ik ga je een kaasgeheim verklappen. Een groot kaasgeheim.

Kaas die je met een kaasschaaf op je boterham wilt snijden kun je beter niet invriezen. Want eenmaal weer uit de vriezer is het niet goed meer te snijden met de kaasschaaf. Wel kun je het eerst raspen en dan invriezen. Je haalt dan alleen uit de vriezer wat je nodig hebt. Heel handig en bovendien ook fijn om zo restjes op te maken. Rasp er ook een een wat sterkere kaassoort door. Een mengsel van verschillende smaken is heerlijk over een ovenschotel. Maar dat was nog niet het grote kaasgeheim. Dat komt nu.

Kaas die je op een kaasplank gaat presenteren kun je heel goed invriezen. Blauwe kaas, camember, brie, geitenkaas, stinkkaas. En noem ze allemaal maar op. Een dag voordat ze op de kaasplank moeten haal je ze uit de vriezer en zet ze in de koelkast. Ze moeten heel langzaam ontdooien. Op de dag zelf haal je ze een uur of 5 voor ze op tafel gezet worden uit de koelkast en laat je ze op kamertemperatuur komen. Je hoeft ze immers niet met de kaasschaaf te snijden maar zet ze zo op de kaasplank. Misschien brokkelt het iets meer dan anders maar veel zeker niet.

En als je nou denk dat dit een raar verzinsel is van een raar blogmens zonder verstand van zaken dan help ik je even uit de droom. Ik ken een hele goede beroepskok van niveau die regelmatig naar Frankrijk reist. Bij terugkomst uit dat kaasland stopt hij zijn vriezer helemaal vol met heerlijke kazen (in hapklare stukken gesneden) om daar vervolgens maanden van te genieten.
De driesterrenkok Jacob-Jan Boerma (restaurant De Leest in Vaassen) vertelt in één van zijn kookboeken dat hij altijd een goede blauwe kaas in de vriezer heeft. Dan raspt het namelijk heel fijn over groente en salades. Uiteraard werkt dat ook met andere kaassoorten prima. Na het raspen stop je het stuk gewoon weer terug in de vriezer. Wereldtip toch?

Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn dat je bij De lekkerste kaas teveel besteld. Je kunt het altijd raspen en invriezen. En voor de stukken kaas die je in de koelkast wilt bewaren omdat je ze snel opeet krijg je er fijn een stapel kaasinpakpapier bij.

Een paar van de recepten met kaas:

Geraspte aardappels met kaas uit de oven

Pasta broccoli met een topping van yoghurt en kaas

Ovenschotel pompoen, paprika, spinazie en kaas

Wortel/aardappelgratin met kaas

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*