jun 142012
 

kaascrackers

Soms kom ik recepten of ideetjes tegen die zo fijn zijn dat ik van plezier door het huis stuiter. Dat is zeker het geval in de receptenboeken van Grip op koolhydraten van Yvonne Lemmers. Over het dieet zelf zeg ik niks. Daar gaat het hier niet over. Je kunt altijd voor 12,50 lid worden van het forum aldaar. Iets wat ik bespottelijk vind en dat mijn nekharen recht overeind doet staan.
Maar goed, de kaascracker (want daar gaat het nu even over) gemaakt van een plakje rookkaas is briljant. Ik heb inmiddels een behoorlijke hoeveelheid kaascrackers gemaakt en allemaal even perfect.

Zo deed ik dat: stuk bakpapier dubbelvouwen. Twee plakken rookkaas ertussen en met de vouw naar achteren in de magnetron leggen. Twee minuten op 1000 watt. Het gaat knetteren maar geen zorg. Het bakpapier dekt het netjes af. Even kijken of ze helemaal mooi tot in het midden gekleurd zijn en zo niet dan nog wat seconden erbij. Het zal voor iedere magnetron anders zijn dus het is even een kwestie van proberen. Bovendien is de tijd ook afhankelijk van het aantal plakjes dat je tegelijkertijd tot crackers omtovert. Je kunt, als het klaar is, het bakpapier met de kaascrackers zo uit de magnetron halen zonder dat ze ertussenuit vallen. Kijk, dat is dan weer mijn uitvinding.
Even op een bordje af laten koelen en knabbelen maar. Bakpapier is uiteraard nog heel wat kaascrackers te gebruiken dus gewoon volgende portie erin. Je kunt de plakjes kaas ook eerst bestrooien met b.v. blaadjes verse tijm of sesamzaadjes. Klein beetje in de kaas drukken met je vingers.
Je kunt ze zo eten maar besmeren met lekker kruidenkaas of een plakje salami erop zijn ze ook geweldig. Bewaren in een trommel kan maar ze worden wel ietsje taai. Doet aan de smaak overigens niets af.

Op dit moment ben ik van alles aan het uitproberen. Plakjes gewone jong belegen kaas gaat ook maar dan moet je het bakpapier voor alle zekerheid wel op een magnetronbestendige schaal leggen want uit zo’n soort kaas kom veel meer vet lopen en van magnetron-boenen houden wij niet.
Hele oude kaas is ook zalig en dit weekend gaan er kaascrackers gemaakt worden van geitenkaas. Je kunt je voorstellen dat kaas met smaakjes (sambal, komijn, brandnetel) ook vast en zeker geweldige crackers op zal leveren.
Als ze net klaar zijn kun je er heel snel nog een vorm geven die je eventueel kunt vullen. Bakje of rolletje ofzo. Moet je wel snel zijn.
Lang stuk tekst voor zo’n simpel ideetje hè? Snel op je lijstje zetten: rookkaas en bakpapier. Heerlijk!

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  11 reacties aan “Kaascrackers in twee minuten”

 1. Worden ze pas knapperig als ze zijn afgekoeld, of hebben ze dan nog niet lang genoeg in de magnetron gezeten?
  Ik was/ben ongeduldig en heb ze niet compleet laten afkoelen… Kleffe bende dus.

  • Maar ze zijn binnen een minuutje of twee toch afgekoeld? Misschien iets langer in de magnetron. Ze mogen best een fijn kleurtje hebben. Met jongere kaas kleuren ze niet zo erg maar worden ze net zo knapperig. Bij mij zijn ze tot nu toe allemaal prima gelukt.

 2. Heb ze langer in de magnetron gedaan en verder laten afkoelen. Nu zijn ze ok. Bij toeval heb ik rookkaas in huis want dat koop ik echt nooit.

 3. Je krijgt er stroeve tanden van!

 4. Wat een geweldig idee. Kunnen mensen met een glutenallergie (niet ik) ook eens een kasskoekje eten.

 5. Ik heb geen magnetron en maak ze in de koekenpan op velletje waarvan ik de naam niet meer weet en waarmee je zonder vet kan bakken. Iets moeilijker te controleren maar het lukt wel na wat oefenen.

 6. Leg er een halve walnoot op voordat je ‘m in de magnetron stopt!

  De chili-versie bij de versafdeling van Albert Heijn is ook erg lekker. Die en de neutrale smaak spettert iig niet als je ‘m de magnetron stopt. Dapper zonder papiertje erop gemaakt. Rookkaas van bepaalde merken zoals Uniekaas spetteren wel.

 7. Goeie tip dat dubbele bakpapier….moest bij eerdere poging de magnetron pooetsen. Maarzo gaatie goed.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*