nov 032005
 

Kastanjeverkoper

Wie in de herfst naar Parijs gaat zal regelmatig tegen een kastanjeverkoper oplopen. Gepofte kastanjes zijn daar net zo gewoon op straat als hier de Vietnamese loempia’s. Wie ze zelf eens wil poffen kan het recept vinden op Koken.Blogo. Waarom doen we niet meer met Tamme kastanjes terwijl er toch zoveel heerlijke recepten zijn? Waarschijnlijk omdat het zo’n rotwerk is om ze schoon te maken. Je moet ze namelijk (behalve bij poffen) wel pellen en dat is geen leuk werkje. De buitenste harde schil en het bittere binnenste velletje moeten eraf. Snij met een scherp mesje aan allebei de kanten een reepje schil van een 1/2 centimeter af en leg ze in een pan met koud water. Aan de kook brengen en na 1 minuut van het vuur afhalen. Vis steeds 2 of 3 kastanjes tegelijk uit het hete water en pel ze (inclusief dat binnenste velletje dus !). Als het water koud wordt moet je het weer opnieuw verwarmen. Dit geldt ook voor exemplaren die je niet gepeld krijgt. Gewoon weer warm maken. Voor 3 tot 4 personen neem je 800 gram gepelde kastanjes. Doe die in een pan met 1 hele stengel bleekselderij in een pan en schenk er zoveel bouilon bij dat de kastanjes 4 cm onder staan. Maak een bouquet garni van wat takjes peterselie, laurierblad en tijm en doe dat erbij. Ongeveer tussen de 45 tot 60 minuten koken maar laat ze niet tot prut koken. Haal de kruiden en de bleekselderij eruit en laat de kastanjes uitlekken. Pureer ze vervolgens. Klop vervolgens wat boter en room door de puree en als het te dik is nog wat bouillon of kookvocht. Eventueel wat peper en zout erbij. Heerlijk bij een stuk goed gekruid vlees.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  12 reacties aan “Kastanjepuree”

 1. Oké! Zo moet dat dus. Dank je wel Cornette. Ik vind het wel spannend, zondag gaan we aan de gang want ik vind dat ML (ook) wel mag pellen.

 2. Heb dit nog nooit geprobeerd . Nu weet ik hoe het moet ! Zal dit weekend mijn gezin eens verrassen met een heerlijk gerecht!

 3. Ik heb veel recepten voor het maken van kastanjepuree bekeken, maar dit recept, met de kruiden erbij, lijkt mij verrukkelijk. Ga het deze week zeker maken.

 4. Top. Ben ik even blij dat ik in ’t bos woon!

 5. En kan je die puree ook bewaren zoals appelmoesz e.d. ?

 6. @etienne. Ik ben helemaal niet zo bewaarderig als het om puree gaat. Misschien dat anderen daar oplossingen voor hebben maar puree bewaren is vragen om problemen i.m.o.

 7. Ik pel de kastanjes niet,maar stopt de gekookte kastanje in een knoflookpers.
  Stevig op de pers drukken en de kastanjepuree pruttelt eruit.
  Niks geen gedoe met velletjes . De kastanje moet wel warm zijn ,anders wordt
  het persen met de knoflookpers een inspannende bezigheid.
  Daarna goed pureren . In de vriezer kan de puree een paar maanden bewaard
  worden

 8. Te koop bij Frankrijkwinkel.nl

  Crème de Marrons de l’Ardeche vanille (Faugier); heerlijk voor in toetjes

  Puree de Marrons de l’Ardeche neutraal (Faugier); heerlijk voor in sauzen

  http://frankrijkwinkel.nl/index.php?keyword=kastanje&Search=Zoeken&Itemid=3&option=com_virtuemart&page=shop.browse

 9. pffff.

  vers gevallen en geraapte tamme kastanjes kun je zo pellen…velletjes blijven aan schil zitten.
  10-15 minuten koken in water (melk hoeft niet eens) en klaar is kees om te pureren met een klontje boter (om het wat minder droog in de mond te maken). suiker hoeft er niet bij want ze zijn al heerlijk zoet van zichzelf.

  het is mij een raadsel waarom er in Nederland niet in het algemeen tamme kastanjes als dagelijkse kost op het menu staan in plaats van aardappels want ze smaken veel lekkerder. in de franse alpen zijn tamme kastanjes veel bekender als dagelijkse kost.
  naja..aardappels zijn ook een stuk moeilijker te verbouwen op rotsige bodems.

  tamme kastanjebomen kunnen tegenwoordig door klimaatverandering makkelijk groeien op Nederlandse zandbodems en kwalitatief zeer goede oogst opleveren.
  je hoeft tamme kastanjes alleen maar op te rapen!

 10. Tamme kastanjes vers pellen doe ik al jaren, moet er wel eerst 20 kilometer voor rijden, maar dat is het me wel waard.
  verder gewoon koken, pureren en op smaak brengen zoals boven

 11. gepelde kastanjes ,in groot blik krijg je af en toe bij de lidl en in Duitsland!
  Voor als je het snel en gemakkelijk wilt.

 12. I see you don’t monetize your website, but you can earn additional bucks
  every day. It’s very easy even for noobs, if you are interested simply search
  in gooogle: pandatsor’s tools

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*