dec 172012
 

Foto’s van Pinterest

Laten we, behalve aan het kerstdiner, ook eens wat aandacht besteden aan een mooi hapje bij de borrel. Hapjes bij de borrel zijn er in veel soorten en maten. Iedere gelegenheid heeft zo zijn eigen hapjes. Met Oud en Nieuw zijn de hapjes heel anders dan met kerstmis. Dat zullen we volgende week nog wel zien.
Met kerstmis zijn ze ook weer heel anders dan op een verjaardag. Met kerstmis eten mensen vaak wat meer dan tijdens andere gelegenheden. Er wordt veel aandacht besteed aan het diner en men heeft een gang (of twee) meer dan anders. Dat heeft tot gevolg dat we als hapje vooraf dus geen grote zware dingen gaan eten.
Geen stokbrood met kruidenboter of tapenade. Geen blokken kaas en worst. Geen bakken met zoutjes. Doen we niet. We maken mooie hapjes die makkelijk  en snel klaar zijn en er prachtig uitzien en tot doel hebben de eetlust op te wekken.
Om het jullie makkelijk te maken heb ik het internet een afgezocht en hier alvast wat ideetjes die ik zelf erg fijn vind.

Rechtsboven mooi licht toastje (rijstcracker) met een beetje salade, plakje komkommer en een grote roze garnaal. Wie niet van garnalen houdt kan die uiteraard vervangen door een klein plakje zalm of andere vissoort. Niet vooraf maken. Moet je echt even op het moment zelf doen.
Foto daaronder een plakje chorizo met daarboven een garnaal op een prikker. Even in de (grill)pan een kleurtje geven. Je kunt dit vooraf maken en op kamertemperatuur serveren.

Maar het allerleukste vind ik het glaasje met rauwkost en de tomaatjes. Nu zijn dit kleine limonadeglaasjes en dat is natuurlijk prima maar ik dacht zelf aan borrelglaasjes.
Laat die tomaatjes dan maar weg en snij hele smalle reepjes paprika, komkommer, bleekselderij en wortel. Onderin het glaasje een sausje (knoflook, kerrie, chili ofzo) en dan de groentestengeltjes erin.
Iedereen die een fris hapje wil pakt zo’n borrelglaasje en wel helemaal opeten graag. Niet stiekem alleen de komkommer eruit vissen ofzo. Nee, wie een glaasje pakt eet het ook leeg. Dat zal geen probleem zijn als je ze zo klein maakt.

En de grotere glaasjes met de tomaatjes die onthouden we voor woensdag 2 t/m zondag 6 januari 2013. Als we aan ons gewicht denken en het allemaal ietsje minder mag. De hele dag zo’n fijn knabbelglas binnen handbereik. Staat veel leuker dan een schaaltje en door het sausje krijg je toch meer het idee van een snack.
En maandag 7 januari gaan we gewoon verder waar we gebleven waren maar zelfs na die datum is zo’n groenteglaasje een fijn plan.

De groente in glaasjes komen van My Baking Addiction. Een site met meer overheerlijke dingen!

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*