okt 212013
 

komkommerzuur

Je hebt mensen die doen dit eigenlijk nooit. Komkommers in het zuur zetten. Of in dit geval komkommers met uien in het zuur. Kijk, als je het niet lekker vindt dan moet je het inderdaad niet maken. Tenzij je echt helemaal niks anders te doen hebt. Maar dan ook echt helemaal niks anders.

Het leuke van komkommers (met uien) inmaken is dat je het iedere keer een beetje andere smaak kunt geven. De basis blijft echter altijd hetzelfde. Voor een grote pot (zoals rechts op de foto) los je 3 eetlepels suiker op in pannetje met 2 deciliter heet water. Daarna 2,5 deciliter witte azijn erbij en een halve theelepel zout. Schil een grote komkommer en snij die in dunne plakjes. Een grote ui schoonmaken en in hele dunne ringen snijden. Om en om in een glazen pot en giet er het kokend hete azijn/suikerwater op. Eigenlijk ben je dan al klaar. Soms kom ik azijn/suikerwater tekort omdat het niet altijd goed in te schatten is hoeveel je nodig hebt. Geen paniek! Gewoon nog een pannetje maken en wat je dan eventueel over hebt gooi je gewoon weg.

Leuk is om er wat meer smaak aan te geven en daarmee te experimenteren. Bijvoorbeeld door er zwarte peperkorrels bij te doen en/of een laurierblad. Een stuk verse gember en een klein heet pepertje. Kruidnagel en/of jeneverbessen. Mosterdzaadjes. Een tak verse dille. Venkelzaad. In plaats van witte uien kun je ook rode uien nemen. In plaats van komkommer en ui kun je ook alleen kleine uitjes nemen. Van die kleine sjalotjes halveren b.v. Soms maak ik twee potten en dan iedere pot een eigen smaak. Laat minstens twee weken in de koelkast staan voor je ervan gaat smullen.

Natuurlijk zalig bij een Oosterse maaltijd maar ook een spruitjesstamppot of een boterham met oude kaas fleurt enorm op van een schaaltje zelf ingelegde komkommer/ui op tafel.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  14 reacties aan “Komkommer en ui in het zuur.”

 1. lijkt me erg lekker.
  heb net 3 komkommers verwerkt, echter met toevoeging van mosterdpoeder en honing.
  nu maar afwachten hoe het zal smaken

 2. Wat een leuk idee !!
  Hoe lang kan je deze potten bewaren als ze ongeopend zijn?

  • @Margriet. Ik bewaar ze in de koelkast en laat ze soms wel twee maanden staan. Maar de smaak wordt dan wel sterk als je er pepertjes inzitten. Heerlijk!

 3. Hallo,
  Misschien een domme vraag..maar wanneer doe ik de deksel erop….als het is afgekoeld of meteen?

 4. Beste, kan je ook diepvriesgroente gebruiken? Zoals uitjes, pepertjes, ……. of worden deze zwart?

 5. Een vraagje moet het altijd in de koelkast blijven en hoelang kun je het bewaren

 6. moet de komkommer geschild worden of mag het ook met schil?

 7. ik maakte vroeger altijd rode kool klaar en deed die heet in glazen pot en draaide die ook om, luchtdicht dan.
  Ik kon deze een jaar goed bewaren, zou dat met dit recept ook gaan, zolang ze niet open zijn geweest natuurlijk ūüôā

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*