sep 242005
 

 

Foto Pixabay

Drukke dagen achter de rug dus is het weer tijd om eens wat uitgebreider dan normaal te koken. Manlief maakte zijn onvolprezen lasagne met voorgekookte lasagnevellen dus daar zit het werk niet in. Dit is echt zo’n klassieke lasagne die regelmatig op tafel komt en altijd weer een succes is.

Vrijwel alles kun je vooraf klaarzetten. Begin met het maken van een bolognesesaus. Vervolgens maken we een bechamelsaus. Nee, niet schrikken, niet schrikken. Dat is echt heel makkelijk. In één keer bij elkaar in een pannetje doen: 30 gram boter, 2 eetlepels bloem, 6 dl melk, wat zout/peper/nootmuskaat en een laurierblad. Langzaam aan de kook brengen terwijl je blijft roeren met een garde. Goed door laten koken en het wordt vanzelf een dikke saus. Blijven roeren met die garde. Wil je een hele volle saus dan mag er ook altijd nog een scheut slagroom in.

Het opbouwen van de lasagna gaat alsvolgt: Laagje bolognesesaus om mee te beginnen, vellen lasagne, weer bolognesesaus, wat bechamelsaus en wat parmezaan . Vellen lasagne, bolognesesaus en bechamelsaus en wat parmezaan. Ga zo door en eindig altijd met de bechamelsaus waar een dikke laag parmezaanse kaas overheen gaat. Vervolgens 25 minuten in de oven op 200 graden.
Restjes (ha ha ha ha) zijn de volgende dag heerlijk als lunchhapje. Je kunt ook twee schotels tegelijk maken en er eentje in de vriezer zetten. Uiteraard voor die de oven ingaat en niet daarna.

Op een later tijdstip heb je daar zo’n plezier van. Je zet de schotel ’s morgens vanuit de vriezer in de koelkast en als je ’s avonds thuiskomt hoef je alleen de oven nog maar aan te zetten en een glaasje wijn in te schenken.

Voor wie dol is op lasagne en een wat wil experimenteren weet ik een leuk boekje:

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  16 reacties aan “Lasagne”

  1. Lasagna is één van de weinige, misschien wel het enige, gerecht(en) waar ik van griezel.
    Die dikke vellen lasagna, brrr!

    Doen mij denken aan de dikke vellen op de havermoutpap, die vroeger thuis ’n hele middag op het petroleumstel stond te prutten, vél te maken….

  2. In het Italiaans is lasagna een vrouwelijk woord… en wordt het op het eind met een ‘a’ geschreven. In het Nederlands schrijf je het als lasagne. Tja, als het verrukkelijk smaakt maakt het mij niet zoveel uit hoe je het schrijft 😉

  3. Nu we weer vaker met minder eters zijn ga ik ook weer lasagne maken. Voor veel (grote) eters vind ik het niet te doen.

  4. Ik vind lasagna een dankbaar gerecht, zeker nu wij geregeld overdag op de boerderij werken, is het handig om ’s morgens een ovenschaal klaar te hebben.
    Ik doe er meestal nog spinazie bij de bolognese saus.

  5. ik vind lasagne zo lekker dat ik het voor het eerst morgen ga maken.
    maar ik had eigelijk een vraagje , wat voor groentje kun je er bij doen. want dat is natuurlijk wel zo lekker lijkt me.
    alvast bedankt X 😀

  6. @Stephanie. Wij eten er meestal alleen een groene salade en komkommersalade bij. Lasagna is nogal machtig eten en dan is een steviger groente vaak teveel. Tomatensla kan natuurlijk ook heel goed.

  7. Ik kan recept niet vinden gvd

  8. nou ik heb het gemaakt, enige nadeel is dat de lasagneblaedn noh aardig hard zijn!! hebben jullie een tip???

  9. je kunt er voor kiezen om de bladeren in wat water te leggen of de bladen toch voor te koken.

    succes bij de volgende keer

  10. En altijd zorgen voor veel saus op de bladeren en geen stukken onbedekt laten.
    Maar even voorweken in wat warm water scheelt ook.

  11. Pixie & Leonie, die geribbelde velletjes van Honig zijn zó dun dat ze inderdaad niet voorgekookt hoeven te worden. Nóg beter: zelfgemaakt pastadeeg zo dun uitrollen als je maar wil. Bijkomend voordeel vind ik dat die grote vellen minder doorlekken zodat bolognese en béchamel zich niet vermengen tot één roze blubber.
    Stephanie, ik meng blokjes geroosterde rode paprika door de bolognese en plakjes gebakken champignon door de béchamel voor dat extra beetje gezondheid (-gevoel).

  12. Ik doe er ook wel eens broccoli in kleine roosjes doorheen gedaan en dat beviel ook altijd wel. Wel belangrijk dat ze goed gaar zijn.

    Wat betreft die bladen van Honig, het scheelt al veel als je ze kort even onderdompeld in kokend water.

  13. OMG DIT IS ZOOOOOOOO LEKKA

  14. Als ik de lasagne voor een gezelschap wil maken en dus zo klaar wil zijn kan ik de lasagne dan het beste dag Vanseveren klaarmaken en opwarmen of pas in de oven op de dag zelf?

    • Wel de dag ervoor klaarmaken maar pas op de dag zelf in de oven. En zorg ervoor dat alle lasagnevellen goed bedekt zijn met de saus anders drogen ze uit.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*