okt 112005
 

Luxe visschotel

Nu we het toch over vis hebben deze ook maar even. Een echte schotel voor visliefhebbers en we maken hem dan ook voor zes personen. Je hebt er dus een grote ovenschotel voor nodig. Kook 1 kg aardappelen alsof je ze daarna wilt gaan bakken. Niet te groot gesneden dus en niet langer dan 8 of 10 minuten. Neem 450 gram zalm en 450 gram witte vis (aan één stuk) en smoor het zachtjes zo’n 3 minuten in 425 ml melk. Zet de pan dan van het vuur en laat nog 5 minuten staan. Haal de vis uit de melk en bewaar de melk want die gaan we zo voor de saus gebruiken. Oven intussen op 200 graden. Smelt een flinke eetlepel boter in een pan en fruit 1 grote fijngesneden ui een paar minuten. Doe er 50 gram bloem bij en kook dit 1 minuut mee. Pan van het vuur en langzaam de melk erbij alsmede 250 ml room. Weer op het vuur zetten en zachtjes koken tot er een dikke saus ontstaat. Is de saus te dik naar je smaak dan kun je er altijd nog wat witte wijn bijdoen. Als de saus kookt en dik is pan weer van het vuur en er vervolgens 175 gram grote garnalen bijdoen en 25 gram fijngesneden dille. Nu zijn we er bijna dus nog even volhouden. De zalm en witte vis verdeel je in grote stukken op de bodem van de ingevette ovenschaal. Giet er het room/garnalenmengsel overheen. Meng de aardappelen nu met een klont zachte boter en 100 gram geraspte belegen kaas. Probeer ze heel te houden. Aardappelen over de visschotel verdelen zodat alle gaatjes bedekt zijn. Nog wat geraspte kaas erover en vervolgens 30 minuten in de oven tot het bubbelt en de aardappelen lekker bruin zijn. Een mooie groene groente zoals broccoli of sperzieboontjes doet het goed bij deze zalige schotel.
Maak hem rustig een aantal uren van te voren en pas op het laatst de aardappelen eroverheen.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  22 reacties aan “Luxe visschotel”

  1. Niet te geloven, wat lijkt dit weer ontzettend lekker!
    Dit ga ik zéker maken Cornette, ik weet nog niet wanneer maar ik laat het je weten. Ik vind het bijna iets voor kerst.

    Ik zit al te denken wie ik uit kan nodigen want dit moet je délen.
    Dank je wel keukenkoningin!

  2. Cornette, ik heb al vast ’n boodschappenlijstje gemaakt. Ik denk dat ik het ’t weekend ga proberen, de generale zeg maar.
    ’n Vraagje: Als jij schrijft 250ml room bedoel je dan kookroom? Slagroom misschien? Er is zoveel te koop om gerechten lekker mee te maken tegenwoordig. Die Boursin Cuisine bijvoorbeeld, met knoflook, wat ’n vondst.
    Dit mag je wat mij betreft van je reacties-lijstje vegen Cornette als je eerst maar even antwoordt. J:o)

  3. Pixie. Ik veeg alleen spam weg maar jouw comments vallen daar zeker niet onder. Als ik room zeg bedoel ik altijd ongeslagen slagroom. Maar wat let je om een ander soort room te proberen? Als het maar gekookt kan worden, dat is een voorwaarde.

  4. Als je dit schrijft ga ik er van uit dat ongeslagen slagroom gekookt kan worden.
    Geldt dat ook voor de light versie Cornette?

    (Al is er maar één zo’n culiklungel als ik dan zijn dit soort reacties al gerechtvaardigd hè?
    Houd ik me zelf dan voor!)

  5. Ongeslagen room kan gekookt worden. Creme fraiche ook. Zure room liever niet en light soorten daar heb ik geen ervaring mee.
    Ik doe niet aan Light. 😉 😉 😉

  6. Geluksvogel!! 🙂

  7. Ik dacht dat ik verteld had dat ik het gemaakt heb (afgelopen zondag) maar ik lees het nergens. Alsnog:
    Het was écht heerlijk! ML vindt mij zo langzamerhand ook ’n culinair wonder maar dat heb ik echt aan Cornette te danken.
    Ik raad iedereen aan het te proberen, je kunt het met ’n gerust hart het bezoek voorzetten. Succes verzekerd!

  8. ik zou graag het recept van het zelf maken van slagroom willen hebben.

    hoeveel melk hebje nodig om slagroom eruit te halen.

    graag zou ik dit willen weten.

    mijn dank is groot aan U.

    carla

  9. ik zoek allang zelf maken van slagroom ,kan imand mij helpen A.U.B

    het recept bedoel ik.
    dankje wel.
    carla.

  10. goddelijk toen ik de vis aan het pocheren was in de melk kreeg al visioenen.. (het moest toch gepocheerd en niet gesmoord, want smoren kan ik niet in melk) we aren met 4 en inkoper had hoeveelheden aangepast ;-(
    en ik denk dat we iets te weinig aaardapplen hadden of te veel saus, kan ookk!

    met broccoli en venkel, veel dank dit wordt mijn persoonlijke succesrecept

  11. Super recept om te maken voor een grote groep van eters zoals afgelopen zaterdag. Veel complimenten over gekregen en zodoende: dank je wel voor dit overheerlijke recept!

  12. Hoi hoi was weer even aan t snuffelen en kwam deze tegen wat heerlijk.Ga deze zeker maken.
    Groetjes

  13. Ik wil dit recept graag maken, maar ik vraag mij af of er nog zout en peper aan de visschotel moet toegevoegd worden??
    En ik ga het maken voor 4 personen, dus minder vis, moet ik dan ook de tijden aanpassen?
    Gr. Jenny

  14. @Jenny. Ik ben altijd voorzichtig met peper en zout. Zeker als het vis betreft. Het is makkelijk later zelf toe te voegen maar eraf halen kan niet meer. Liever niet doen dus.
    Ik zou niet de tijden aanpassen maar wel de temperatuur. Gewoon 30 minuten in de oven maar dan op 180 graden.

  15. Cornette, bedankt voor je tips. Heb alleen de aardappel in gezouten water gekookt en verder geen zout toegevoegd. Het was helemaal super, heerlijk. En ik heb helemaal de blits gemaakt bij m’n vrienden met jouw visschotel. Zij wilde ook gelijk het recept weten en heb ze doorgewezen op jouw site. Nogmaals bedankt en ik ga zeker nog meer recepten van je uitproberen, want ik ben eigen zo’n type wat wel allemaal recepten uitknipt en verzameld maar nooit maakt. Maar dat wordt nu anders. Groetjes Jenny

  16. We hebben het net gegeten, jouw hoeveelheden voor twee personen 😉 dus voor morgen ben ik ook al klaar! Het was heerlijk en een ideaal gerecht om gasten voor te zetten, al deel ik het liever niet 🙂

  17. ik wil even melden dat ik deze kooksite van mijn zusje heb gekregen en dat ik het
    een super leuke site vindt.
    ik wil graag dit visrecept maken maar ik vraag me een ding af ,moet er zalmfilet in
    en bv.kabeljauwfilet of kan ik ook zeewolf of roodbaarsfilet gebruiken.

  18. @marjolein. Je kunt alle soorten witvis gebruiken. Zelf heb ik er nooit zalm ingedaan. Dat is vrij sterk van smaak. Dus als je het doet dan niet teveel denk ik en de rest toch als witvis.

  19. dag cornette,
    al jaren bezoek ik jouw site en ook al jaren maak ik gebruik van jouw recepten. dit recept heeft dus ook al jaren 🙂 mijn aandacht. volgende maand gaat het dan toch gebeuren (visite en mijn ‘hoogtepunten’ hebben ze al geproeft).
    punt is dat ik dit gerecht graag van tevoren wil maken. het gaat dus op kamertemperatuur de oven in. is het dan warm binnen de gestelde tijd en/of slaat de vis dan niet door? oh ja en dan toch nog een andere vraag. weet jij een leuk voorafje dat hier goed bij past? liever niet iets met vlees (ikzelf eet namelijk alleen vlees als ik het niet proef. klinkt raar, is ook raar, maar toch). klinkt cliché, maar zie je reactie echt met belangstelling tegemoet.
    hartelijke groet, mirjan

  20. @Mirjan. Dank voor de leuke reactie! Je kunt deze schotel heel goed vooraf maken en binnen 30 minuten is hij goed warm. Je ziet vanzelf of het bubbelt en een bruin korstje heeft. Gaat prima met de vis.
    Voorafjes zonder vlees zijn b.v. Avocadosalade met gorgonzola. Bloemkoolroom en dan met paddenstoelen ipv spekjes (kun je ook zo heerlijk vooraf maken). Bloemkoolsoep (en vrijwel alle andere soepen). Gevulde portobello. Ik zou geen vis als voorgerecht nemen. Succes!

  21. heel hartelijk dank voor je snelle en uitgebreide reactie. dat gaat helemaal goedkomen. laat het nu maar heel snel februari worden!

  22. had je eerder willen mailen, maar kon niet tot februari wachten. het was werkelijk heerlijk. verder ook je aardappel/broccoli/vis-ovenschotel (al 2x) gemaakt. goed dat ik tussendoor wat km’s jog, want het smaakt alleen maar naar meer :). dankjewel!

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*