mei 252018
 

Maagverkleining

Een nieuwe categorie erbij. Maagverkleining. Lang heb ik mij verzet tegen het idee van een maagverkleining. Ik zag het als een brevet van onvermogen. Ik kon het toch zeker zelf wel dat afvallen? Had ik het niet mijn hele leven al gedaan? Keer op keer? En vaak met succes? Soms 10 kilo en zelfs weleens 35 kilo. Nou dan. Ik lees ook heel veel over voeding. En ik heb in het verleden eens een cursus gewichtsconsulente gedaan. Dus hé, mij maak je niks wijs. Ik weet er alles van.

En zijn er niet heel veel boeken die vertellen hoe simpel het is? Echt zo simpel. Het is een wonder dat er nog zoveel mensen met overgewicht zijn want lees maar in al die boeken hoe simpel het is. Je doet gewoon wat er staat en je valt af als een malle. En weet je wat ook zo goed is? Geen koolhydraten meer eten. (Atkins in de jaren zeventig. Niks nieuws onder de zon.) Ik deed het vier maanden en viel amper af. Toen ik ermee stopte en weer koolhydraten ging eten (mind you, alles netjes afgewogen in normale porties) vlogen de kilo’s er weer aan. In een paar maanden 11 kilo. Veel meer dan ik afgevallen was.

Er komt een moment dat er iets moet gebeuren. En niet weer een dieet maar iets dat echt zoden aan de dijk zet. Als ik een euro kreeg voor ieder advies dat je in zo’n situatie krijgt dan was ik nu een rijke dame.
– Waarom ga je niet naar de Weight Watchers?
– Iedere dag een uur wandelen
– Het keto-dieet (hier kun je alle andere diëten ook noemen) doet wonderen
– Gewoon een beetje minder eten joh

En ze hebben allemaal wel een zus, nicht, buurvrouw etc. die echt zoveel afgevallen is met het puntje puntje puntje dieet. Echt waar hoor!
Een groot deel van de adviesverstrekkers zijn geen ervaringsdeskundigen. Ze weten (soms) veel van voeding maar hebben geen overgewicht en hebben dat ook nooit gehad. Of het zijn mensen die een kilootje of vijf te zwaar zijn.
Dat soort adviesverstrekkers laat ik links liggen. Niet naar luisteren. Ze hebben namelijk echt geen idee waar ze over praten.

Ondertussen had ik al 10x de website van het obesitascentrum van het Franciscus Gasthuis & Vlietland gelezen.
Voor het eerst ergens in juni 2017 en daarna nog een paar keer. Het filmpje op de website meerdere keren bekeken en een aantal mensen gesproken die een maagverkleining hadden ondergaan. Want dat worden er steeds meer. En vrijwel allemaal zijn dat enthousiaste succesverhalen.

Er zijn ook minder succesvolle verhalen. Mensen die zich “erdoor” eten en zich niet aan de best pittige nieuwe levenswijze houden en die dus weer aankomen.
En er zijn mensen die complicaties krijgen. Die zijn er overigens na iedere operatie. Bij een maagverkleining ligt dat percentage zo rond de 0,8%.
Dat is niet veel maar als een aantal van die gevallen zich op het internet gaan roeren en rondroeptoeteren dat het allemaal zo VRESELIJK is dan is dat niet echt een stimulans. Want dat doen mensen. Zoeken naar mislukkingen. Dat er 99,2% succesverhalen zijn zien ze dan al snel over het hoofd.

Hoe dan ook. Ik ga het traject in en ga zien of ik in aanmerking kom voor een maagverkleining. Er komt namelijk een moment dat je geen keus meer hebt.
Het is een pittig traject en het zal af en toe heus niet meevallen.
Fijn als je mij wilt steunen in deze beslissing. Ik hou jullie op de hoogte.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  16 reacties aan “Maagverkleining”

 1. Heel veel sterkte en moed .

 2. Ik vind het dapper en verstandig. Je hebt nog een mooi stuk leven voor je, daar kun je met minder gewicht meer van genieten!

  Veel succes en laat je inspireren door het toekomstbeeld
  jop

 3. Ik wens je veel sterkte en moed toe!

 4. Veel sterkte, ik vind het bijzonder dapper van je.

 5. Veel sterkte, erg dapper van je!

 6. Dapper. Ik heb mijn gastric bypass 6 maart jl. gehad en ben op dit moment een boek erover aan het schrijven (6 september komt ie uit). Ik ben ook in het SFG geopereerd trouwens. Wil je een keer praten, heb je vragen: altijd welkom. Heel veel succes met alles, dappere vrouw.

  Groetjes Willeke

  • Dank Willeke. Ik ga je boek t.z.t. zeker lezen! Ik heb me goed ingelezen en voel vooralsnog het meest voor een sleeve. Hoeveel tijd zat er bij jou tussen de intake en de operatie?

 7. Succes!

 8. Mijn steun heb je, hoor! Heel veel sterkte, wijsheid en koppigheid gewenst (dat laatste om het vooral lekker op jóuw manier te doen). Maar dat komt vast wel goed, ik heb er vertrouwen in!

 9. Jeetje Jeanette..wat een beslissing..ik wens je veel succes . Ik heb ook veel mensen in de omgeving die de maagverkleining hebben gehad. Met goede resultaten ook..maar het blijft een strijd met eten ..we hebben levenslang…maar ik vind het dapper van je en wens je alle geluk toe. Groetjes

 10. Een moedige en zo te lezen weloverwogen beslissing. Ik heb respect voor de manier waarop je het met je lezers en volgers deelt.Laat je niet ontmoedigen en volg met rechte rug je ingeslagen weg.Soms weet je pas achteraf of de keuze die je gemaakt hebt ook daadwerkelijk een goede keuze is,maar dat is met alles.Voor nu en voor straks heel veel sterkte,moed en vertrouwen toegewenst en blij jezelf ,dik of dun. Grtjes

 11. Ik heb op 15 november 2017 Een gastric bypass gekregen en ik ben er heel blij mee. Ik ben een gelukkige zonder complicaties en kan gelukkig nog steeds alles eten, alleen minder. Van tevoren wel veel getwijfeld maar ik had het misschien jaren eerder moeten doen! Succes met jouw traject!

 12. Mijn GBP dateert van december 2010. Sindsdien ben ik gehalveerd. Mijn diabetes is weg, ik heb een normale bloeddruk, mijn artrose knieën gaan minder snel achteruit, ik beweeg veel makkelijker en ik voel me veel beter. Ik ben er niet bepaald mooier op geworden met al dat hangend vel maar het is het allemaal waard. Ik wens je veel wijsheid met de uiteindelijke beslissing en heel veel geluk.

 13. Geen ervaring met verkleining wel al 50 jaar “op dieet”.
  Zeker als je ouder bent, nu 68, is het op gewicht blijven al een strijd. Maar nooit het gewicht gehad waarbij ik in aanmerking zou kunnen komen denk ik.

 14. Lieve Jeanette, deze bezige bij is altijd weer zo druk bezig, dat jouw blog er wel eens doorheen schiet en daarom lees ik dit nu pas. Wat heb je een lastige, maar moedige beslissing genomen. Ik ga enorm voor je duimen!

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*