jun 072016
 

makreelburgers

Een aantal foodbloggers ontving een pakketje van Rio Mare met daarin een paar blikjes gegrilde makreelfilet. Een nieuw product van Rio Mare naast de tonijn in blik die ze in een heleboel variaties aanbieden. Vis in blik is gezond en vette vis als makreel helemaal. De blikjes gegrilde makreel zijn erg handig voor mensen die geen hele makreel willen kopen en al helemaal niet zelf willen schoonmaken. De gegrilde makreelfilet is verkrijgbaar in extra vergine olijfolie en naturel (in water). Nu zijn wij in huize Culinette erg dol op makreel dus het proefpakket was welkom. En dan ook nog de uitdaging om er een fijn recept mee te bedenken.

DeMan bedacht een pastasaus met gegrilde makreel en blauwe kaas. Dat ging niet door omdat hij net opzij keek toen hij het voorstelde en mijn gezicht zag. “Dan niet” zei hij en bedacht iets anders. Makreelburgers! Kijk, dat idee viel in goede aarde.

Vijf dunne burgers (vier wat dikkere kan ook) maakte hij zo:
Een blikje gegrilde makreel naturel en een blikje in extra vergine olijfolie laten uitlekken. Doe de vis in een schaal en prak het fijn. Vervolgens doen we erbij:
een teentje knoflook uit de knijper, een half fijngesnipperd uitje, 1 gekookte aardappel, een half theelepeltje pimenton of pittige paprikapoeder, een geklutst eitje, een eetlepel kappertjes, drie fijngesneden zongedroogde tomaatjes op olie, 3 eetlepels paneermeel, 1 theelepel gedroogde oregano en wat peper en zout naar smaak. Prak het geheel tot een homogene massa, zoals je bij gehakt zou doen. Vorm er burgers van en leg die op een bord in de koelkast. Dan worden ze wat steviger en bakken ze fijner. Kortom, je kunt dit dus van te voren maken. We bakken de burgers in 3 minuten per kant in de koekenpan in wat boter en olie. Lekker bij de warme maaltijd met gebakken aardappels en sla. Of op een broodje en uiteraard heel geschikt voor de barbecue.

Wil je maar twee burgers maken kies dan voor de gegrilde makreel in extra vergine olijfolie en uiteraard halveer je dan de rest van de ingrediënten.

De gegrilde makreel is ook heerlijk om een salade mee te maken (uitje, kappertjes, augurkje, mayonaise) of om zo op een broodje te eten met wat sla en mierikswortelmayonaise. Kortom, mogelijkheden genoeg.

Klik hier voor meer informatie over de producten van Rio Mare.

koken & tafelen algemeen

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*