mrt 042013
 

mandoline

Natuurlijk kun je alles (veel) met een gewoon goed mes. Maar er zijn van die keukenhulpjes die het leven toch net iets makkelijker maken. Eén daarvan is een echt goede mandoline. Niet die van Jo met de Banjo en Lien .. Nee, een mandoline voor in de keuken.
Mandolines zijn er in veel soorten en maten. Het is zaak om niet te zuinig te zijn bij het aanschaffen. Die neiging hebben wij nog weleens en dat is in dit geval niet slim. Zo hebben wij in de kast nog een exemplaar liggen van de Lidl. Voor slechts 4,99 werden wij de trotse bezitter van een snijgeval met veel soorten mesjes.
Hij mocht één keer uit zijn doosje komen om er daarna weer fluks ingestopt te worden en thans zit er een sticker op het doosje met: “kringloop”. Dat is pas jammer.

Maar nu, nu zijn wij in het gelukkige bezit van een Japanse Benriner Mandoline. Zo vlijmscherp dat je niet eens in de gaten hebt dat je iets aan het snijden bent. Dat kan, bij onvoorzichtig gebruik, ook de vingertopjes enorm in gevaar brengen. Oppassen geblazen dus en altijd het beschermkapje gebruiken.
De dikte van de plakjes is makkelijk te veranderen. Dun, dik, dunner, dikst, sliertjes, plakjes. Het kan allemaal. En eerlijk is eerlijk. Je kunt wel alles met een mes maar als plakjes echt zo gelijkmatig zijn als uit de mandoline dan wordt het gerecht toch net iets bijzonderderder.
Heel dun gesneden courgette even grillen en dan als salade. Of juist in lange sliertjes beetje roerbakken in olie, spaghetti erbij, gehakte walnoten erdoor en klaar ben je.
Rauwkost is echt fijner van smaak als het mooi gelijkmatig geraspt is. Aardappelgratin van flinterdunne plakjes aardappel is een traktatie.

Een goede mandoline is best een hele uitgave maar zeker de moeite waard.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  6 reacties aan “Mandoline in de keuken”

 1. Ha ha, Ik moest hier wel om lachen. Ik heb al jaren een soortgelijk geval. Op een huishoudbeurs (bbbrrrr) of braderie gekocht. Perfecte “geval”, maar het neemt, vooral met al die losse hulpstukken, een heleboel ruimte in. Eigenlijk gebruik ik hem alleen als ik rode bietjes rasp.
  Ik zat toevallig een paar dagen geleden te denken: wat zal ik doen, houden of Kringloop.’..’ Ik ben er nog niet achter.
  Gr. Pink

 2. Oh ja, en ik heb er nooit een doos omheen gekregen. Ik houd alles bij elkaar met een post-elastiek, die dus af en toe vervangen moet worden….. 🙂

 3. oh , en ik wil het nooit meer missen ,steppegras , rauwe groenteschotels enz

 4. Hoi, net ook een mandoline aangeschaft. Ik dacht, ik doe het meteen maar goed. DUs een oxo good grips PRO mandoline gekocht. Echt geweldig. Eerst dacht ik dat ik met een mes ook kan maken wat met een mandoline ook kan. Alleen is een mandoline dan makkelijker. Maar je kunt er dus veel meer mee. Vandaag gegolfde aardappelschijfjes gebakken. Erg leuk en lekker. Kortom, ik ben er erg blij mee.

 5. Alles leuk en aardig, maar wat kan je met deze? Ik zoek er een die vooral goed kan raspen, want dat lijkt bij alle mandoline, hand of machine, de zwakste schakel.

  • Echt heel fijn raspen is nog altijd iets voor de keukenmachine. Zoals je zegt is raspen bij alle mandolines een hele zwakke schakel. Zeker bij hardere groente zoals wortel. Ik gebruik ook de handrasp (je weet wel, zo’n piramide met verschillende opties aan alle kanten) maar het laatste stukje lukt dan niet tenzij je je vingers meeraspt. Nee, een goede keukenmachine (Magimix) is nog altijd het best.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*