sep 282015
 

mayonaise

In de Herfstbox van Kroon op het Werk zat een fles Koolzaadolie van Hollands Goud. Ik zal eerlijk bekennen dat ik dat zelf  niet gekozen zou hebben in de supermarkt. Eigenlijk gebruik ik altijd dezelfde soorten olie. Olijfolie, arachideolie of pompoenpitolie. En af en toe walnootolie of sesamolie. Je kent dat wel. Je grijpt altijd naar dezelfde flessen en heel af en toe koop je eens een bijzondere olie. Koolzaadolie is er in veel kwaliteiten dus het is wel zaak dat je een goede kiest en met Hollands Goud zit je altijd goed. Koolzaadolie is gezonde olie en bevat bijna geen verzadigde vetten en is rijk aan Omega 3 en 6 en vitamine E. Enfin, hoe goed het is en hoe zorgvuldig men omgaat met dit product kun je allemaal op de website zelf lezen.

Wij maakten mayonaise met deze koolzaadolie. Wie eenmaal de slag te pakken heeft van zelf mayonaise maken zal niet snel meer een kant-en-klare mayo kopen. Het schaaltje op de foto is gemaakt met slechts één eidooier, een halve eetlepel grove mosterd, een klein scheutje witte wijnazijn, een mespuntje zout en ongeveer 2,5 deciliter koolzaadolie. Het kost nog geen drie minuten om zo’n schaaltje mayo te maken.

Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Begin met het kloppen van de eidooier, de mosterd, het zout en de azijn. Gewoon met een garde kloppen. Als je een handmixer of staafmixer gebruikt is er kans dat je mayonaise iets dunner blijft en we willen een hele dikke mayonaise. Er is slechts één regel waar je je echt aan moet houden en dat is het heel langzaam toevoegen van de olie tijdens het kloppen. Vooral in het begin. Om dat wat makkelijker te maken schenk ik de olie altijd eerst in een klein schenkkannetje. De hoeveelheid olie die je gebruikt luistert niet zo nauw. Wat meer is ook prima. Kijk naar de dikte van de mayo en proef vooral even!

Koolzaadolie is heerlijk om een fijne dressing en mee te maken en dus ook heerlijk voor mayonaise. De kleur is wat warmer dan van arachideolie en de smaak ietsje nootachtig. De mayonaise was dan ook uitermate goed geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Doe het nou zelf ook eens een keer. Het kan bijna niet fout als je maar heel langzaam die olie erbij doet. En kies eens koolzaadolie. Heerlijk!

Koolzaadolie van Hollands Goud is te koop bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Deen, Coop, MCD an Agrimarkt voor 2,99 € per fles. Er is ook een koolzaadolie Bak & Braad.

Jamie kiest een wat andere volgorde wat betreft het toevoegen van de azijn (citroensap) maar verder hij laat je precies zien hoe het moet. Doen!

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  Een reactie aan “Mayonaise maken met koolzaadolie”

  1. I changed my diritceon to one that significantly distanced me from a world that had had my full attention for over 20 years. I grieved leaving that familiar world behind. It took time establishing myself in a new realm, developing some new skill sets, and familiarizing myself with new jargon and colleagues. I’m not sure I ever felt quite as ‘at home’ in my new suit, but new opportunities emerged as a result. Wonderful experiences which never would have come my way without my past life but more importantly without facing a new frontier. Wow, Chris, I am so grateful that you shared this. I, too, have recently experienced a grieving process (for the past two years) because work related injuries have forced me to give up a career that I dearly loved and that identified me for more than 25 years. And I am NOT good with change! / An uncertain future lies ahead of me and I am anxious about what comes next.However, as unsettled as I am with letting go of the past, I am also quite passionate about embarking on the living, whole food pathway (almost 1 year now) and I hope to channel my enthusiasm into a new career of educating others about the nutritional/health benefits of this way of eating and being.Anyway, I just wanted to say thank you. Your words have given me some hope and courage.~ peace ~ marla

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*