mrt 152013
 

sechuanbutton

Er is een nieuwe rage in culiland en misschien heb je er al kennis mee gemaakt. Zo niet, dan sta je wel even raar te kijken als je ineens geconfronteerd wordt met een Sechuan Button.
Ik weet nog niet wat ik ervan moet denken. Wel leuk voor een keertje maar verder ontgaat mij het nut. Nu willen jullie er ook het fijne van weten zeker. Dat snap ik. Daar gaan we dan.

Sechuan Button.
Het klinkt Chinees maar de oorsprong van dit bloemknopje ligt in Afrika en Zuid Amerika. Ze worden inmiddels in Nederland geteeld bij Koppert Cress in Monster.
De grap van Sechuan Buttons is het feit dat ze voor een bijzondere (lees: rare) sensatie zorgen in je mond. De smaak is vrijwel neutraal maar als je het gele bloemknopje opknabbelt dan krijg je een prikkelend gevoel in je mond. Daarna wordt het een beetje warm en ga je meer speeksel produceren. Slikken dus en je mond wordt schoongespoeld.
Om die reden worden ze tussen gerechten door geserveerd.
Langzaam maar zeker zie je ook recepten verschijnen met de Sechuan Button. Men sprinkelt ze in kleine stukjes over een cocktail of dessert en ijs. Er wordt sorbetijs mee gemaakt. Zie het recept op de website van Koppert Cress. Wel handig om de gasten te waarschuwen voor het effect.

Op dit moment zijn Sechuan Buttons alleen nog verkrijgbaar bij de groothandel en bij de betere groentejuweliers maar ik voorspel dat ze over een poosje in de groentegrabbelbak van de supermarkt liggen waarna wij een korte tijd de gekste dingen ermee gaan proberen.
Vervolgens is de lol er snel af en heeft iedereen het wel gezien waarna we nimmer meer iets zullen vernemen van de Sechuan Button.
Maar ik heb ook weleens ongelijk.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  5 reacties aan “Sechuan Button”

  1. toevallig heb ik ze pas geproefd. Een sensatie. Maar meerdere producten van deze firma zijn een feest. Ik weet niet of het een lang leven beschoren is, maar een smaaksensatie was het. En het maakte me nieuwsgierig naar meer!

  2. Wat is het smaakverschil met Szechuan peperkorrels?

    • Niet te vergelijken. Szechuan peperkorrels is pittige peper maar deze dingen zorgen ervoor dat het nog lang blijft prikken in je mond. Ik hoor veel mensen die het echt niet konden waarderen.

  3. Ik gebruik ze in de proffessionele keuken ook wel eens tussen de gerechten door. Ben erg nieuwsgierig naar het sorbetijs van buttons, maar kan ik op de site van koppert cress niet vinden, is er iemand die dit heeft ?

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*