sep 132005
 

sinaasappel

Het is toch raadselachtig waarom niet veel meer mensen hun eigen likeurtje maken. Zo simpel en zeer smakelijk. Deze sinaasappel/koffielikeur wordt ook wel “44” genoemd. Er gaan 44 koffiebonen in en 44 suikerklontjes en het moet 44 dagen staan. In Frankrijk maken ze deze likeur met hun eigen gestookte Eau de Vie (hoewel het stoken daarvan tegenwoordig verboden is) maar dat hebben wij niet en dus nemen we Wodka (spreek uit Vvvvvodka). Men neme 1 biologische sinaasappel en prikt daar 44 gaatjes in. In ieder gaatje een koffieboon steken. Het gaat simpeler als je ze gewoon één voor één doet anders kun je die gaatjes niet meer terugvinden. In een weckfles met rubberrand (Blokker enzo) doe je 44 suikerklontjes. Wil je het niet zo zoet dan minder klontjes maar nooit minder dan 25. Daarop de sinaasappel met de koffiebonen en dan een liter Vvvvvvodka erop schenken. Goed sluiten die pot. Doe er voor de zekerheid een plastic folietje tussen. Dan een paar keer omkeren en een plakkertje erop met de begindatum en de einddatum die 44 dagen later is. In een donkere kast zetten en iedere dag even omkeren zodat de suiker goed oplost. Na 44 dagen door een zeef overgieten in een mooie fles.En wat doen we met die overgebleven koffiebonen? Bewaren want binnenkort maken we ook nog onze eigen koffielikeur.
Variatie op dit thema is de koffiebonen te vervangen door kruidnagelen en daarnaast een kaneelstokje in de pot te doen. Niet kado geven. Gewoon zelf opdrinken.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  5 reacties aan “Sinaasappel/koffielikeur”

  1. Zit ik me hier ’s morgens om half elf een partij te watertanden.
    Gelukkig is de slijter dichtbij, want dit ga ik maken!!!

    leuk leuk leuk!!!

  2. vroeger maakte ik dit regelmatig, ook altijd een leuk kadootje om weg te geven, vooral als je erbij kon vertellen dat het nog 44 dagen moest staan!!

  3. lijkt mij lekker ga het onmiddelijk proberen maar zijn er welvan die grote wekpotten ? waar een liter alcohol en alle toestanden in kunnen?

  4. @Wout. Die kun je in heel veel zaken vinden. Kijk ook eens (als je die in de buurt hebt) bij Dille & Kamille.

  5. hallo lief hebbers van een lekker drankje, is er iemand die mij kan helpen aan een mooi recept om van zelf gewonnen extract van de vlierbes een lekkere likeur te maken.bij voorbaat mijn dank Wout.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*