sep 302012
 

spruitjes

Ze bestaan echt! Mensen die niet van spruitjes houden. Heus, ze zijn er. Ik heb het zelf van horen zeggen en dan is het waar. Die mensen kunnen nu ophouden met lezen want we gaan de allersimpelste spruitjessoep ter wereld maken.

Maak een pond spruitjes schoon en snij ze in vieren. Smoor 150 gram hele kleine blokjes gerookt spek in wat olijfolie. Als de spek gekleurd is en een beetje knapperig dan doe je er de spuitjes bij. Zo’n 5 minuutjes meesmoren en vervolgens afblussen met kippenbouillon tot de spruitjes net onderstaan.
Goed doorwarmen en veel verse zwarte peper erop.

Meer kan ik er echt niet van maken. Ik kan natuurlijk nog een hele verhandeling houden over wat onze overgrootmoeders altijd zeiden over koolsoorten. En dus ook over spruitjes. Namelijk dat eerst de vorst eroverheen moest omdat het dan lekkerder is. Waar of niet waar? Kwestie van smaak.
Kool wordt zoeter als de vorst erover is geweest. Er ontwikkelen zich suikers in het water van de cellen. Daar zou ik nog een heel stuk over door kunnen babbelen. Maar dat doe ik niet. Ik ga soep eten.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  Een reactie aan “Spruitjessoep met spekjes”

  1. En ik dien de spruitjes gewoon op, met gebakken spekjes en wat geraspte, oude kaas. Geen soep, en ze lusten het ook…

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*