feb 232006
 

Uientaart

We hebben al eens een korstloze uientaart gedaan maar vandaag doen we er eentje met bodem. Het geheim van deze taart zit hem in het heel dun snijden van de uien. Dat kun je met de hand doen maar op een snijding of in een machine gaat nog beter. Oven op 190 graden. Vorm van ongeveer 23 cm bekleden met hartige taartendeeg of bladerdeeg. Snij een pond uien zo dun mogelijk en smoor ze in wat olie gedurende zo’n 15 minuten. Doe er peper, zout en verse tijm bij. Klop 3 eieren los met 300 ml melk en 75 gram geraspte kaas. Doe de uien in de vorm en giet er het eimengsel overheen. Als laatste gaat er nog 50 gram geraspte kaas overheen en dan 30 tot 40 minuten in de oven. Nu zijn er mensen die weleens klagen over een “natte” taartbodem als ze met bladerdeeg bakken. Dit kun je voorkomen door de bodem eerst met wat paneermeel of geraspte kaas te bestrooien. Probeer ook eens de taart ietsje lager in de oven te zetten. Desnoods het laatste kwartiertje. Heerlijk met een groene salade en een stevige rode wijn.

Update: De foto kreeg ik van Yvonnep die de taart maakte met witlof en ui.
Een goed idee !

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  7 reacties aan “Uientaart”

  1. Een ijskast vol met restjes… Wel veel uien. Ook nog witlof. Een belgische combinatie. Weet je wat? Ik ga het eens proberen…u hoort nog van mij

  2. een witloftaart kan dat ook cornette? denk daarbij aan danish blue erdoor en ook die eieren.

  3. Het was heerlijk. Uien met witlof, parmezaanse en die eieren (en ook nog twee soorten deeg…:-) ik stuur je morgen een foto!

  4. Met witlof lijkt me ook geweldig. Alleen wel het overtollige vocht afgieten voor je het in de vorm doet.

  5. Kom ik dit zomaar tegen! Weet ik meteen wat ik dit weekend voor mijn bezoek ga maken (Ik ga voor de witlofvariant!)

  6. een metalen vorm doet ook wonderen tegen een natte bodem (johannes van dam)

  7. Een metalen bodem is misschien dunner, maar in mijn geval is dat zelden afdoende. Paneermeel op de bodem strooien is ook mijn truuk. Zorg verder dat de taartinhoud niet teveel vocht bevat (vaak het geval bij preitaart).

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*