jan 242017
 
venkel aubergine

venkel aubergine
Dit recept heb ik jaren geleden al eens geplaatst maar DeMan maakte het nog een keer en deze keer met wat aanpassingen die het nog lekkerder maakten. Bovendien heb ik nu ook lekkere foto’s. De oude versie kun je nog ergens tegenkomen bij iemand die het letterlijk gepikt heeft en met “bron onbekend” in haar AH-schriftje gezet heeft. Overigens komt dat wel vaker voor. De oude versie heb ik verwijderd van Culinette en we doen nu de moderne variant. Ideaal als stevige vleesloze maaltijd. Wij maakten het voor twee personen. Dan hoeft er niets anders bij dan een groene salade en/of wat brood want het is een stevige hap. Dezelfde hoeveelheid kun je echter ook heel goed gebruiken voor vier personen want dan maak je er gewoon pasta of couscous bij. Het kan vooraf klaargezet worden en drie kwartier voor het aan tafel gaan de oven in.

Riemen vast! Daar gaan we.
Snij een grote venkelknol in niet zo heel erg grote stukken samen met 3 of 4 (of 5 of 6) in vieren gesneden sjalotjes. Bak dit zachtjes in de koekenpan tot de venkel en ui wat gaarder zijn. Zo’n 10/15 minuten.
Snij een aubergine in kleine blokjes en een stuk of 10/12 kerstomaatjes door de helft.
Maak een mengsel van een stuk of 2/3 knoflooktenen uit de knijper, 2 eetlepels tomatenpuree, 3 eetlepels olijfolie, een eetlepel balsamico, het sap van een halve limoen of wat citroensap, beetje paprikapoeder, scheut worchestersaus, een half glaasje witte wijn en peper en zout.

Alles gaat in een grote ovenschaal of braadslee samen met een blik kikkererwten (uitgelekt). Wij hadden een blik van 400 gram maar iets minder is ook prima. Ik geloof dat die stazakken van tegenwoordig 320 gram zijn ofzo. Schep alles goed door elkaar en dan gaat het in een oven van 200 graden. Het ziet dan nog er zo uit:

venkel aubergine
Het gaat in totaal 45 minuten in de oven. Na een kwartier halen we het er even uit en scheppen het om. Dan nog een kwartier terug. Dan doen we er wat fijngesneden platte peterselie overheen en een paar flinke handen geraspte kaas. Zet de schaal nog een kwartier terug in de oven en klaar ben je.

Je kunt fijn varieren met deze schotel. Kikkerwten kunnen ook witte bonen zijn. Paprika erdoor doet het ook goed. Kruiden als ras el hanout maken er ineens een heel ander gerecht van. En een theelepel harissa door de saus is ook een idee. Kortom, dit komt vast vaker op tafel.

Print Friendly
Leuk? Delen dan:

  Een reactie aan “Venkel/aubergineschotel met kikkererwten (en kaas)”

  1. Wat een tof gerecht zeker het proberen waard! Ben zelf niet z’n fan van kikkererwten maar zeker het proberen waard.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*