feb 092011
 

Stoof uit de romertopf

De ouderwetse Romertopf is weer helemaal terug. Dat is goed nieuws in het kader van lekker en makkelijk en vooral gezond koken. Van de firma BK (ja, die van de pannen) is er nu een Romertopf die ze Slowcooker genoemd hebben. Zie foto onderaan.
Altijd gedacht dat een Slowcooker een elektrisch petroleumstel was. Maar niet dus. Het is een moderne Romertopf. Er zijn ook mensen die het een Romeinse stoofpot noemen. Ik zeg het maar even want met deze drie benamingen is het handig zoeken naar recepten en die zijn er genoeg op internet.
De nieuwe Slowcooker is erg mooi om te zien en verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Nou ja, de siliconenring (zwart op de foto) is er in verschillende kleuren. Je kunt de erg warme Slowcooker veilig op zo’n ring zetten als hij uit de oven komt maar je kunt ook meerdere cookers op elkaar in de oven zetten.
Dat zie ik mij nog niet zo snel doen maar zeg nooit nooit. Het mooie van dit moderne ontwerp is dat je een kleine maaltijd kunt bereiden in het lage (witte) deel en een wat grotere maaltijd in het rode aardewerk deel. Allebei de delen zijn dus zowel schaal als deksel.
Voor de witlofschotel van de foto snij je een grote ui, 1 (gele) paprika, 2 tomaten, 750 gram witlof, een halve bak champignons, een teentje knoflook en 750 gram hamlappen in stukken. Mengen met wat peper en zout, theelepel paprikapoeder en fijn wat kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn.
Schotel invetten met wat boter en alles erin. In de koude oven die je op 200 graden zet. Na een uur en een kwartiertje is de stoof klaar.

Slowcooker van BK

Volg Culinette op twitter

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  13 reacties aan “Witlofschotel uit de Slowcooker, Romertopf, Romeinse stoofpot”

 1. Wat een gaaf ding die Slowcooker… en wat een heerlijk recept! Dank!

 2. oh dit lijkt me lekker. Kan dat ook in de tajine?

 3. @Alice. Zeker. Die zet je dan ook in een koude oven. Want daar is die 1 1/4 uur op gebaseerd.

 4. dan ben ik bang :0) dat ik ’t recept snel ga uitproberen. Mooie kans om mijn tajine weer eens uit de kast te plukken en wat een goeie tip om bij recepten voor Romertopf of Romeinse stoofpot te kijken.

 5. Zoiets kan dan in principe toch in elke schaal met deksel?
  Dit lijkt me lekker (Maar dan voor mij zonder paprika en poeder en dan maar een hele bak champignons.)

  De Römertopf moest eerst heel lang kletsnat worden en daarna eindeloos in de oven staan. We hebben hem nog, ’s zomers buiten in gebruik als twee plantenbakjes.

 6. @Nanos. Ik zou zeggen, probeer jij het eens met een gewone schaal. Op het vuur gaat in ieder geval veel te snel en dan gaat het dus aanbranden.
  Maar het zou kunnen dat het vocht in het aardewerk ook nog een rol speelt. En het heel langzaam warm worden van de inhoud.
  Laat vooral weten of het wat uitmaakt!

 7. Heerlijk recept! Ik heb onlangs een slowcooker (electrisch) gekocht bij de slowcookerspecialist en deze bevalt uitstekend!

 8. het ging heel goed in de tajine! Ik had in plaats van hamlappen varkenshaas… (tja we zijn verwend). De tijd was precies goed. Het vocht in het aardewerk is dus niet noodzakelijk.

 9. De essentie van een Römertopf is dat het ongeglazuurde gedeelte (bij de ‘originelen’ het hele ding) eerst wordt verzadigd met water.

  Dit zorgt voor stoom en een iets verhoogde druk: twee zaken die de bereiding bespoedigen en leiden tot bijzonder mals vlees.

  En Tajine, ‘Dutch oven’ of afsluitbare ovenschalen hebben dat effect niet en zijn ‘gewone’ stoofpannen.

  Het geheim van de Romein zit hem dus in het poreuze, met water verzadigde terra-cotta.

 10. @S. van Hest. Dank voor deze toelichting. Ik ben er inmiddels wel achter dat mijn aardewerken Slowcooker van BK niet zo simpel schoon te krijgen is. En dat is bij niet-aardewerk wel even anders. Dus daar misschien ook nog een tip voor?

 11. Heb gister het gerecht gemaakt zonder römertopf maar met braadpan en zalm ipv hamlappen. De zalm heb ik een half uurtje meegekookt. De geur was fantastisch in huis. Het plaatje op tafel weergaloos , het is geen blijver verdomd jammer. O ja voor de binding had ik paar eetlepels bloem erbij gedaan.

 12. He deze heb ik! (ergens in een keukenkastje)

 13. In het kader van beter laat dan nooit, baking soda is een ideaal schuurmiddel voor pannen die niet zomaar geschrobd kunnen worden. Papje maken met wat druppels water en afwasmiddel en met een zachte spons is je keramiek of anti-aanbaklaag zo weer schoon.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*