feb 082007
 

Wittebrood in Rode Wijn is het tweede literaire kookboek van Uitgeverij Dubois. Over de inhoud hoef ik eigenlijk niets te vertellen want daarover is de website meer dan duidelijk. Als je dit boek wilt hebben dan is het opschieten geblazen want de eerste oplage is niet hoog en voor je het weet zit je ernaast. Dat zou jammer zijn want het is een bijzonder kookboek. Na lezing ben ik er nog altijd niet uit wat nu het leukste is. De bijzondere recepten of de informatie over eten en leven van Erasmus. Heel handig is ook de lijst met verkoopadressen achterin het boek. Alle recepten zijn echt goed te maken (al komen ze ons soms wat vreemd voor) en de ingrediënten, al zijn ze soms nog zo bijzonder, ook verkrijgbaar. Al moet je daarvoor soms wel naar een bijzondere winkel.
De vele foto’s en illustraties maken het boek compleet. Iedereen die de beschrijving leest of het boek bij mij in handen krijgt wil onmiddellijk het recept weten van “hoerewindjes”. Dat geef ik dus niet. Als je dat wilt weten koop je het boek maar. Ze zijn overigens wel erg lekker. Wat ik jullie hier geef is het recept voor Walnotenpasteitjes. Je kunt het pastadeeg zelf maken maar het is tegenwoordig natuurlijk ook te koop in blik.
Maal 50 gram walnoten met 50 gram amandelen fijn en meng er 1 geraspte goudrenet door samen met 1 theelepel kaneel- en 1 theelepel gemberpoeder. Meng er eventueel ook een halve theelepel gekneusde saffraan door. Maak een pastadeeg van 110 gram bloem, 1 ei en 1 eetlepel water (of koop een blik pastadeeg). Als je het deeg zelf maakt moet het 30 minuten rusten in de koelkast (in aluminiumfolie).
Snij rondjes van zo’n 12 cm uit het deeg en leg er wat van de vulling op. Dubbel klappen tot halve maantjes en héél goed dichtmaken aan de zijkant. Frituur ze aan beide kanten goudbruin in de olie en bestrooi ze daarna met suiker en kaneel.
Die Erasmus wist wel wat lekker was.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  4 reacties aan “Wittebrood in Rode Wijn”

 1. Hoerewindjes

  – Fruit 1 ui in 1 el. boter, voeg 200 gr, gemengd gehakt toe, rul los met een vork, voeg een mespunt elk van saffraan- en nootmuskaatpoeder toe, mengen, van het vuur nemen en laat afkoelen.
  Klop 1 ei los en roer door het gehakt. Duw 2 hardgekookte eieren door de passe-vite (roerzeef), door het gehakt mengen, apart zetten.
  Breng een mengsel van 12½ cl melk, 12½ cl water, 2 el. boter, 2 el. suiker en mespuntje zout aan de kook, mengen met 100 gr. gezeefd tarwemeel en 1 rauw ei, roeren, 100 gr. gezeefd tarwemeel en 1 rauw ei toevoegen, roeren, nog 1 ei toevoegen en flink doorroeren tot een glad deeg, tenslotte het gehaktmengsel er door mengen.
  Met 2 eetlepels platte koekjes (ø 3 cm) uit het deeg vormen, deze door broodkruim (zie II) wentelen, in warm frituurvet bakken, met een schuimspaan uit het vet scheppen en op keukenpapier laten uitlekken.
  Evt. balletjes door suiker wentelen en warm serveren

 2. @Grobbekuiken. Zo zie je maar weer. Een recept leuk opschrijven is een hele kunst ! 😉

 3. Ik heb dit boek pasgeleden op een rommelmarkt gekocht (begrijp je dat nu, dat iemand dat wegdoet). Een schitterend boek.

 4. Dat recept ziet er geweldig uit!

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*