Antipakjesavond 2011 – Roomsaus

Nog zo’n heerlijk pakje meegenomen uit de supermarkt. En dit is er eentje van velen als het om saus gaat. Alle merken, soorten, maten en smaken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt de saus die je zoekt in een zakje, pakje of potje.
Blijkbaar is er een markt voor snel een dikke zoute saus maken. Ik kocht het pakje “Tagliatelle Roomsaus” van de Jumbo. Waarom deze roomsaus aan tagliatelle gekoppeld is, is een raadsel. Volgens de verpakking smoor je champignons en doe je er dan 250 ml melk en 250 ml water bij en het zakje. Na twee minuten doorkoken heb je een dikke saus. Er kunnen ook nog hamblokjes bij zegt het doosje.
Dan heb je iets meer dan een halve liter saus.

Simpel om zelf te maken door van 500 ml melk, 50 gram boter en 50 gram bloem een bechamelsaus te koken. Of van 400 ml, 40 gram/40 gram. Of van 300 ml, 30 gram/30 gram. Makkelijk te onthouden hè? Smoor de champignons en doe er de bechameldingen gelijk bij en samen dik laten worden. Net als op dit zakje staat. Verse of gedroogde kruiden erbij en je hebt de saus der sauzen.
Je kunt de 500 ml melk ook verdelen in b.v. 300 ml melk en 200 ml room. Of 300 ml melk, 100 ml room en 100 ml witte wijn. Je kunt de champignons weglaten en alleen verse kruiden nemen. Of een ragfijn gesneden bosuitje erdoor. Of eerst wat spekblokjes uitbakken. Garnalen, stukjes (gerookte) zalm, of, of, of …..

Ik ga echt niet opnoemen wat er allemaal in zo’n zakje als dit zit. Dat is me een rij met moeilijke woorden. Niet te geloven gewoon. Het grootste deel is echter tarwebloem en roompoeder. Dus mensen die zeggen dat ze zo’n bechamelsaus niet aandurven zou ik willen vragen: “Wat denk je nou dat je met zo’n zakje hebt staan maken?” Alleen zitten er nog heel veel andere dingen in die je er niet gratis bij krijgt.
En dan nog iets dat me opviel. We kijken bij zo’n zakje natuurlijk niet naar de calorietjes. Want een eigen gemaakte saus waar je je vingers bij aflikt is ook geen afvallertje. Maar toch. Toch is er iets geks aan de vermelding op deze verpakking.

Hoeveel zei u?
Geen idee wat het zou moeten zijn. Bedoelen ze 100 gram als je de saus hebt gemaakt? Dat staat er niet bij maar dat moet het wel zijn. Want 100 gram bloem is ongeveer 340 kcal. Dan nog de melk/room erbij en je zit zo aan de 491 kcal per 100 gram die ze hier noemen. Maar 70 gram is 86 kcal volgens de verpakking. Je zou zeggen dat ze daar de droge stof mee bedoelen. Maar dat klopt weer niet met b.v. de bloem en het vet (30% !!) dat erin zit.
Met alle andere ingrediënten is het al net zo. Er zit 3,5 gram natrium (zout!) in per 100 gram maar 0,61 per 70 gram.
Kortom. Mijn snappertje snapt het niet maar dat ligt helemaal aan mij. Ik ben niet gewend aan het lezen van die achterkantjes en ik wil er niet aan wennen ook.

Published by

6 thoughts on “Antipakjesavond 2011 – Roomsaus

 1. Heb je misschien ook de verhouding voor een eenvoudige kaassaus?
  Of kun je ook alleen melk/room met kaas laten smelten?
  Bedankt alvast! Groeten, Femke

  1. Als ik kaassaus maak om door een pasta te doen dan neem ik meestal creme fraiche. Een potje van 125 ml op 100 gram (blauwe) kaas. Samen smelten en klaar. Maar dat is nog een vrij dunne saus. Voor een dikke saus maak je een bechamel zoals hierboven en doe je er op het einde geraspte kaas naar keuze bij. Maak het eventueel dunner (als dat nodig is) met room of witte wijn.
   De hoeveelheid kaas is een kwestie van smaak en van de soort kaas die je gebruikt. Maar als je nou eens begint met de hoeveelheid vloeistof te delen door twee. Dus op 250 gram melk (de rest kijken we niet naar) neem je 125 gram kaas. Enzovoort. Dan zit je behoorlijk goed in de richting van een hele fijne kaassaus.

 2. Vreemd: die voedingswaardetabel-uitkomsten. Kan blijkbaar iemand niet goed hoofdrekenen! Mijn advies: gewoon lekker vers maken! Scheelt ook in de E-tjes..

  Groeten
  Mike

 3. nooit meer pakje roomsaus met tuinkruiden.
  heb het gemaakt met slagroom, melk en 2 bouillon blokjes er in, en verse kruiden uit de vriezer van mijn eigen tuin. heeeeeeerlijk.
  lekker met volkoren tagliatelle en zalm met groente en deze saus mmmmm.

  bedankt voor dit simpele recept (me happy)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*