Beurre manié

Er liggen er altijd wel een paar in de vriezer. Voor het binden van soepen en sauzen. Op het laatste moment nog even een beurre manié erbij. Niet meer echt lang laten koken daarna maar nog wat pruttelen. Je kunt er ook meerdere bijsmijten als het resultaat nog niet is wat je zou willen.

De één neemt 75 gram bloem met 100 gram boter. De ander weer een andere hoeveelheid. Ik neem altijd gelijke hoeveelheden. 100 gram bloem met 100 gram boter. Balletjes maken en los van elkaar (op een stukje bakpapier b.v.) invriezen. Daarna in een doosje doen. Je kunt ze zo uit de vriezer in de soep, saus of stoofschotel doen.
Handig!

KokenKoken

Published by

6 thoughts on “Beurre manié

 1. wist niet van beurre manie maar is het handig – ipv balletjes rollen – hier zo’n (siliconen)ijsblokjesbakje voor te gebruiken?

 2. Vorige week ook net een stukje over geschreven.
  Ik vries ze wel niet in en maak het gewoon vers op het ogenblik zelf. Twee dingen die ik altijd in huis heb zijn boerenboter en bloem.
  Voornamelijk omdat ingevroren boter maar een 6 weken goed en in die tijd raakt het bij mij gewoon echt niet op. (Komt door de glyserol van de boter. Deze gaat zich scheiden van de overige bestanddelen, waardoor de boter een te sterke geur en smaak ontwikkeld.)

  1. Ik maak er altijd maar een paar en ze gaan bij mij snel op. Maar de ervaring dat boter maar 6 weken goed blijft in de vriezer heb ik niet. Het zal heus wel kunnen gebeuren maar ik trek me nooit zoveel aan van dat soort dingen. Ook niet aan uiterste verkoopdata enzo. Maar wat boter betreft heb ik alleen verse boerenroomboter in huis. Geen goedkope roomboter. Wellicht zit daar het verschil.

   1. Neen niet echt gebruik alleen maar hoeveboter die ik vers bij de boer koop. Trok me daar vroeger ook niet zoveel van aan tot mijn schoonbroer die industrieel ingenieur voeding is me een aantal dingen leerde en ik op de kokschool gigantische ogen trok als je dingen gaat ontleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *