BroccolistamppotVoortaan is 4 december Anti Pakjesavond. Zie voor meer informatie Koken met Karin. Op die avond hopen we iedereen zover te krijgen te koken zonder pakjes en zakjes etc.
Veel pakjes, zakjes en kant-en-klaardingen zijn niet zo goed te begrijpen (zachtjes uitgedrukt) maar waar ik echt van griezel zijn kant-en-klaar stamppotten.
Ik ben ervan overtuigd dat mensen kant-en-klare stamppot niet alleen kopen door kooktijdgebrek maar ook omdat ze de hoeveelheden niet meer weten. Ze weten eenvoudigweg niet meer hoe de verhouding aardappelen/groente is en hoe je zo’n heerlijke stamppot maakt.
Een goeie heerlijke stamppot is alles tegelijk. Niet alleen gezond en ouderwets lekker maar het is ook troosteten, smuleten, geeft voldoening in alle opzichten. Het is warme winterkost en in de lente prachtige lichte lentestamppotten en in de zomer … enz.
En nee, we nemen geen kant-en-klare aardappelpuree en geen voorgeschilde stampaardappels.
Als je geen tijd meer hebt om aardappelen te schillen dan smeer je maar een boterham. Kijk op de klok als je begint met aardappels schillen en kijk weer als je klaar bent. Hoeveel tijd heeft het gekost? Bij lange na niet zoveel als je dacht.
We maken onszelf maar wat wijs en laten ons ook voorjokken door de kant-en-klaar fabrikanten. Dus allemaal op naar de Blokker voor een stamppotstampding!

Broccolistamppot is één van mijn favorieten. Voor twee personen schil je een pond aardappelen (ik gebruik vastkokende) en die snij je in stukken formaat pingpongbal. Vervolgens maak je een pond broccoli schoon. Roosjes in de ene pan en de stelen in kleine stukjes snijden en die doe je bij de aardappelen.
Want die stelen kun je ook eten! Alleen moeten die wat langer koken dus vandaar dat ze bij de aardappelen gaan. Kook de aardappelen 20 minuten. Dus vanaf dat ze koken zet je de klok op 20 minuten. Dat kan met vastkokende aardappelen. Niet inprikken of tegen zeuren. Hopla! Koken met die hap.
De roosjes kook je apart en wel zo’n 5/6 minuten. Alles afgieten en eerst de aardappelen stampen met een klont boter en een scheut warme melk. Ben je vergeten de melk warm te maken? Dan laat je de afgegoten aardappelen nog even op een heel klein pitje staan en giet je de melk erbij. Minuutje wachten en stampen maar.
Als je een wat grove stamppot wilt hebben schep je de roosjes er met een houten lepel door en wil je een fijne stamppot dan gebruik je je nieuwe stamppotstampding.
Heerlijk met spekjes, met een karbonade, met een goed gekruid varkenslapje of met een speklapje en een stevige rode wijn.

Published by

8 thoughts on “Broccolistamppot

 1. ’t Is dat ik voor vanavond en morgen al andere kookplannen heb, anders ging ik acuut broccolistampen! En het mooiste woord van de week is met stip ‘stamppotstampding’ 😉

 2. Wat een goed idee: stamppotlogjes. Broccolistampot kende ik nog niet, ga ik zeker maken. En na de stamppot lekker thee met een eigen gemaakte banketstaaf. Blijkt ook al zo makkelijk te zijn om zelf te maken, dankzij Karin

 3. Ik verheug me nu al op het vervolg van deze serie!!! Ik ben absoluut stampotfan, en probeer zo weinig mogelijk met zakjes en pakjes te koken, wat me aardig af gaat. Deze week zat er broccoli in het biologische groentepakket, dus ik ga deze zeker proberen!

 4. Je hebt helemaal gelijk er is niets aan om stamppot te maken en bovendien door alles zelf te snijden en te schillen heb je ook veel meer smaak.Ik maak ook regelmatig stamppot van broccoli en doe er vlak voor het opdienen een plak gorgonzola aan stukjes en geroosterde walnoten bij.Heerlijk

 5. In een paar regels drie tips:
  Broccolistelen hebben niet zo lang nodig als aardappelen.
  Zet de stelen op met koud water, wacht tot het aan de kook is, doe er dan zout bij naar smaak en dan de broccoli-roosjes. Vier minuten koken. In een vergiet afgieten, klaar.
  Spoel even met koud water kort na, dan blijft de kleur van de broccoli mooi donkergroen.
  Door pas het zout toe te voegen als het water kookt, krijg je geen blauwe panbodem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *