Cheesecake à la minute van Sam Stern

cheesecake a la minute
Foto uit Slimme eenpersoonsmaaltijden van Sam Stern. Klik op de foto voor meer informatie.

Wie maakt er nou een toetje helemaal alleen voor zichzelf. Dat doe je toch niet. Je gaat toch jezelf niet verwennen met een mooi en lekker toetje. Ja, natuurlijk doe je dat wel! Want het is de moeite waard om te koken voor jezelf. Sam Stern weet er alles van en heeft er een heel goed boek over geschreven. Slimme eenpersoonsmaaltijden die het je reuze makkelijk maken om met één hoofdingrediënt meerdere maaltijden op tafel te zetten. Lees er alles over in de recensie op kookboekennieuws.

Eén van de leuke tips uit het boek gaat over het bakken van koekjes. Maak koekjesdeeg en bewaar dat op een rol in de koelkast. Dat blijft een week goed. En in de vriezer kun je het nog langer bewaren. Trek in een koekje? Snij een paar plakjes af en bak een paar koekjes. Zo zit je dus niet met een hele trommel.

Erg lekker is ook de cheesecake à la minute. Een typisch voorbeeld van een recept dat heel eenvoudig te vermenigvuldigen is. Ben je met twee? Met drie? Met vier of meer? Geen probleem. In een mooi glas is dit een mooie afsluiting van een etentje. Maar als je het in echt kleine glaasjes maakt is het een blikvanger bij een high tea of gewoon een bijzonder gebakje bij een pot thee.

Het recept hieronder is uit het boek Slimme eenpersoonsmaaltijden. Ik heb er wel wat kanttekeningen bij. De digestivekoekjes kun je uiteraard vervangen door bastognekoeken, speculaas, roomboterkoekjes of een zelfgebakken koekje en noem maar op. Allemaal lekker. Het fruit, maar dat staat er al, is een keuze en afhankelijk van het seizoen. Sam Stern gebruikt light roomkaas maar daar lezen we gewoon overheen. Als je een lekker toetje maakt, doe het dan goed. Dan gaan we niet lopen te lighten. Wil je dit toetje ’s morgens al maken voor het diner van ’s avonds? Doe dan het koekmengsel vast in de glazen en zet het fruitmengsel en de garnering apart. Schep dat pas een uurtje voor het eten over het koekmengsel.

CHEESECAKE À LA MINUTE
Dit is zo eenvoudig om te maken en je kunt gewoon je favoriete fruit gebruiken. Bewaar wel wat fruit voor eroverheen. Dit is zo’n recept dat je achter de hand moet hebben voor als je zin hebt om jezelf te verwennen.

2 digestivekoekjes
15 g koude gezouten boter
25 g aardbeien, plus een paar extra, gehalveerd (of ander zacht fruit)
15 g poedersuiker
125 g koude roomkaas (ik gebruik light) of koude mascarpone

Doe de digestives in een diepvrieszakje. Duw de lucht uit het zakje, sluit dit en verkruimel de koekjes door er met een deegroller op te slaan. Doe de kruimels uit het zakje over in een schaaltje, doe de boter erbij en wrijf die er met je vingers door tot je een samenhangend geheel hebt. Schep in een schaaltje of glas en druk het mengsel stevig aan op de bodem.
Pureer het grootste deel van de aardbeien en de poedersuiker met een staafmixer of vork. Roer de roomkaas erdoor en schep dit mengsel op de koekjesbodem. Leg de achtergehouden gehalveerde aardbeien erop.
Eet meteen of laat in ongeveer 20 minuten in de koelkast iets steviger worden.

Een heel fijn boek.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *