De vrouwenslagerij van Ilja Gort. Een blogtournee.

devrouwenslagerij

Natuurlijk ga ik helemaal niets zeggen over het geweldig boek De vrouwenslagerij van Ilja Gort. Als je de blogs leest die meedoen aan het blogtournee (zie lijst onderaan) dan weet je alles over dit fantastische boek.
Ik wil wel graag benadrukken dat alle boeken van Ilja Gort zeer de moeite waard zijn. Stuk voor stuk genieten. Allemaal sprankelend van levenslust, humor en energie. Net zo heerlijk als de wijn van La Tulipe.  Lees vooral ook de onvolprezen nieuwsbrieven.
Ilja Gort doet mij altijd denken aan een stel wijnglazen dat te dicht op elkaar in een gammele kast staat. Als je langsloopt rinkelt en tinkelt het heel vrolijk. Erg aanstekelijk.
Hoe dat komt intrigeerde mij en vandaar de vraag. Het antwoord zou ik het liefst aan alle jonge mensen laten lezen. Zeer waardevol advies.

Waar haalt u de energie vandaan om niet alleen van alles te doen waar andere mensen alleen maar van kunnen dromen, maar het ook nog tot een succes te maken?

Ilja Gort aan het woord:
Kijk maar uit! Zo’n succesformule 1 loopt op een mengsel van licht ontvlambare eigenschappen. Nummer één is iets wat je zou kunnen omschrijven als domheid. Daarna volgt een onduidelijke mix van nieuwsgierigheid, onbesuisde dadendrang en pitbull-achtige vasthoudendheid. Om te beginnen met die domheid, vanaf mijn vroegste jeugd al wilde ik alleen maar dingen doen die ik leuk vond. Zeker op school is dat een bemoeilijkende factor. Dankzij begripvolle leerkrachten was het daar nog redelijk hanteerbaar, hoewel het veel van ze gevergd moet hebben, want vanaf mijn zesde jaar wilde ik drummer worden en niets anders. Leren, daar zag ik derhalve weinig in. Als het maar even kon, zat ik te hengsten op mijn zelfgetimmerde drumstel. De middelbare school slaagde er niet in dat te veranderen. Integendeel, mijn prestaties, of liever gezegd het uitblijven daarvan, wekten slechts de irritatie van het onderwijzend personeel. Na het drie keer doubleren van de eerste klas vond men het dan ook welletjes en werd ik hoonlachend heengezonden. Vanaf dat moment heb ik alleen maar dingen gedaan waar ik blij van werd. In de seventies speelde ik als drummer in de hardrockband avant la lettre, After Tea. Van daaruit ontwikkelde zich een carrière als songwriter en platenproducer. Daarna heb ik jarenlang muziek gecomponeerd voor commercials. Er zijn maar weinig merken waar ik geen muziek voor heb geschreven. Van Nescafé en Coca Cola tot Duo Penotti, van Nike en Heineken tot Sperti aambeienzalf. Ergens in die periode werd ik smoorverliefd op een wijnkasteel in Frankrijk en daarmee werd ik dus ook wijnboer. Aangemoedigd door de krankzinnigheden waarmee ik in dat heerlijke, malle derde wereldland Frankrijk werd geconfronteerd, ben ik boeken gaan schrijven. Volledig naar waarheid kan ik zeggen dat ik mijn hele leven nog nooit één dag heb gewerkt. Alles wat ik doe vind ik leuk (anders doe ik het niet), dus voelt het nooit als werk.
Als ik mezelf een advies zou moeten geven hoe ik een glansrijke carrière zou moeten starten, zou ik dit aanraden:

  1. Doe alleen dingen waar je blij van wordt. Aan het eind van de dag moet je trots kunnen zijn op wat je tot stand hebt gebracht. Kan dat een keertje niet, niks aan de poot. Maar is dat structureel, zoek dan zo snel mogelijk een andere bezigheid. Dat is bijvoorbeeld een van de redenen dat ik categorisch weiger te vergaderen. Niet lullen maar poetsen, is mijn devies.
  2. Nooit bang zijn.
  3. Nooit opgeven.
  4. Volg je gevoel. Denk niet te lang na, maar sluit je ogen en spring in het diepe.
  5. Anderzijds, als je niet honderd procent in een idee gelooft, meteen kappen. Verspil er geen seconde aan.
  6. Werk nooit samen met mensen waar je niet mee door een deur kan. Hoeveel je er ook mee kunt verdienen, als het niet klikt, gaat het vroeg of laat mis. Altijd. En hoe leuk is het niet om met mensen te werken waar je mee kan lachen?
  7. Maak veel plezier. Verbeten achter een carrière aan jagen, werkt averechts. Rustig an, maar wel vol vuur. En gaat er een keer iets mis? Dan gaat maar het mis. Dondert niet. Een potje godveren en gewoon opnieuw beginnen.

Allez, à l’attaque! Bon courage & Hartelijk Santé!

Alle blogs die meedoen aan het blogtournee De Vrouwenslagerij van Ilja Gort:

Februari 2013

Maandag 4 koken.blog.nl
Dinsdag 5 Okvlees.nl
Woensdag 6 Frankrijk.blog.nl
Donderdag 7 Brutsellog.eu
Vrijdag 8 Culinette (dat ben ik!)
Maandag 11 Boeken.blogo.nl
Dinsdag 12 Liefdevoorlekkers.nl
Woensdag 13 Geschrevengoed.blogspot.nl
Donderdag 14 Eetschrijven.blogspot.nl
Vrijdag 15 Boeken.blog.nl

Published by

One thought on “De vrouwenslagerij van Ilja Gort. Een blogtournee.

  1. Ik ben weer net terug uit La France, ik moest met iedere hap van het saucijsje aan je denken Ilja. Ik krijg er toch een beetje rare smaak van in mijn mond,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*