Een terrine van verse sardines

Alweer een recept van de kookschool die helaas niet meer bestaat. Overigens plaats ik de recepten met toestemming. Ik zal niet alle recepten van de cursussen hier neerzetten want een aantal zijn nogal bewerkelijk en zou ik zelf niet zonder toeziend oog van de lesgevende kok kunnen maken. Dus die doen we niet. Maar deze wel. Een ’terrine’ van verse sardines. De hoeveelheid is voor 10 personen dus dat kan een beetje veel zijn. Maar hij blijft in de koeling zeker een week goed. En geloof me, hij gaat schoon op. Je begint twee dagen van tevoren met het maken.

Voor 10 personen:

1 kilo verse sardines
1 wijnglas witte wijnazijn
3 wijnglazen droge witte wijn
peper en grof zeezout
2 uitgeperste teentjes knoflook
1/2 bos fijngehakte peterselieblaadjes (platte peterselie)
2 dl olijfolie

Dag 1:
Haal de filets van de vissen en verwijder de graatjes. ** Voeg witte wijnazijn en witte wijn toe (verhouding 1 op 3) en meng dat goed door de filets. Laat 1 nacht intrekken in de koelkast.

Dag 2:
Spoel de filets af met water en droog ze daarna door ze allemaal naast elkaar op keukenpapier te leggen. Dep ook de bovenliggende kant droog. Meng in een schaaltje de peper, knoflook, met het mes gehakte peterselie en olijfolie door elkaar. Schep in een kom (de ’terrine) eerst een eetlepel oliemengsel, strooi er niet teveel grof zeezout bij, daarna een laag filets, bedek die met een laag oliemengsel en zeezout, etc. etc. Bouw de terrine vol tot de filets op zijn. Eindig met het olijfoliemengsel. Zet vervolgens minimaal 24 uur in de koelkast.

Recept Wouter Udo van de toenmalige Kookschool Scheveningen

** Er staan filmpjes op internet waarin je kunt zien hoe je sardines schoonmaakt. Even zoeken als je het niet weet. Het is echt niet moeilijk.

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *