Ghee

Veel mensen bakken van alles en nog wat in de olie of roomboter. Doen wij ook vaak. Niks mis mee maar dat kan beter, lekkerder en gezonder. Kijk, we praten natuurlijk niet over die rare bakboters met of zonder olijfolie. Heb je daar de ingrediëntenlijst weleens van gezien? Zoek het even op bij Becel b.v.
We praten over bakken in (olijf)olie en/of roomboter. Dat is weliswaar lekker maar heeft ook nadelen. Olie en roomboter kun je niet ongestraft tot hoge temperaturen verhitten. Dan gaat het verbranden en krijg je kankerverwekkende stoffen. De beruchte zwarte randjes die wel fijn knapperig zijn maar o zo ongezond. En ook als je die randjes niet ziet ontstaan die stoffen toch.
Het gezonde van (olijf)olie wordt op die manier snel weer ongedaan gemaakt. Bakken in roomboter wil bovendien nog weleens spetteren. Dat komt uiteraard door de hoeveelheid water die in roomboter zit. En het is niet goed voor je cholesterol. Alhoewel we hier over zulke kleine hoeveelheden praten dat het geneuzel in de kantlijn is om daar de roomboter voor te laten staan. In roomboter zitten ook belangrijke vitaminen die erg goed voor je zijn.
Bij vrijwel alle toko’s en in goedgesorteerde supermarkten kun je Ghee kopen. Ghee is niets anders dan boter zonder water. Het spat daardoor niet en kan tot hoge temperatuur (250 graden) verhit worden zonder te verbranden. Het lijkt op geklaarde boter maar wordt net op een iets andere manier gemaakt. Lees maar eens wat Wikipedia zegt over Ghee.
Ondanks het feit dat Ghee een harde vetsoort is hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat het weleens cholesterolverlagend zou kunnen zijn. Hier een link naar de de desbetreffende studie (Engelstalig).
Veel belangrijker is het feit dat je er minder van nodig hebt om lekker in te bakken. De geur doet je even denken aan “sterke boter” maar is al snel verdwenen. Het bakt heerlijk en als je eenmaal zo’n blik of pot in de koelkast hebt staan en een aantal keren gebruikt hebt dan smeer je roomboter alleen nog op je brood en gebruik je (olijf)olie alleen nog in een dressing.
En het mooie is dat Ghee bestaat uit 98% vet (zuivere boter) en 2% water. Geen kleurstoffen, geen E-nummers of wat voor andere rare stoffen dan ook.

Published by

12 thoughts on “Ghee

 1. @Marsepein. Inderdaad. Maar het is maar een heel zachte vluchtige geur en zo weer weg. Eigenlijk is het meer een dikke roombotergeur. We zijn inmiddels verslaafd aan het bakken in Ghee. Heerlijk!

 2. Dit klinkt mij als muziek in de oren. Een broodje met roomboter en een gelei van kweepeer (!!) is een traktatie. Ik heb altijd gedacht dat roomboter zo slecht is voor de cholesterol en ook voor de lijn. En, ik heb er ook nooit bij stilgestaan dat vloeibare ‘boter’ zoals van becel en blue band e.d. eigenlijk niet zo gezond zijn. Maar Sonja Bakker schrijft dit allemaal wel voor, dan kan het toch niet ongezond zijn?
  Ik ga toch maar stiekem kijken waar ze het verkopen . . .

 3. Toen er nog een boterberg was hadden we het voordelige ‘Braderije’: ontwaterde boter. Geniaal spul, helaas niet meer te koop.

  Ghee is echter (meestal) ook nog geklaard, d.w.z ontdaan van de melkbestanddelen.

  Trouwens heel eenvoudig zélf te maken: smelt een pakje boter in een glazen maatbeker in de magnetron (pannetje op het vuur kan ook) laat het even bezinken, schep het drijvende laagje er ook af en schenk het heldere deel in een schone (jam)pot of in een leeg margarinebakje. Bewaar in de koelkast.

  Blijft ook veel langer goed dan boter: wel een paar maanden.

  (In India en Pakistan doet men het door de thee!)

 4. Ik was vandaag in de toko en kwam daar een pot tegen. Met dit verhaal in mijn achterhoofd gekocht, morgen ga ik er voor het eerst in bakken. Ik ben heel benieuwd!

 5. Hebben het vorige week mee genomen uit de toko. Gisteren aardappelen in gebakken
  wat een genot!!!!!. Heel het gezin is overstag.

 6. Is ghee te gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld koek. Daarbij moet je dan extra water toevoegen denk ik.

 7. Leuk artikel! Belangrijk is wel dat je ghee NIET in de koelkast bewaart. Door het binnen en buiten de koelkast te brengen, ontstaat binnenin de pot condensvorming. Water doet ghee bederven. Zonde, want het kan jaren goed blijven.

  Om diezelfde reden is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat je ghee altijd met een goedgedroogde lepel uit de pot haalt.

  Veel kookplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *