India van Pushpesh Pant

india

Voor we later wat recepten uit dit boek gaan maken eerst even het boek zelf. Er zijn al exemplaren over de toonbank gegaan alleen omdat ik dit boek even liet zien aan mensen. Foto’s werden gemaakt (dat is het nieuwe opschrijven) en ook recepten werden gefotografeerd. Maar ja, je gaat geen 1000 foto’s maken dus kopen is veel handiger.
Op de zijkant van dit boek staat: INDIA, Kookboek, 1,5KG. Dat zegt al heel veel. Het is een ENORM boek. Het was al in het Engels verkrijgbaar maar een boek met recepten waarin hier en daar wat bijzondere ingrediënten wil je het liefst in het Nederlands hebben. En dat kan nu. Eindelijk is het er. 960 pagina’s met 1000 recepten. Volgens de beschrijving zijn de recepten zo aangepast dat ze voor de westerse thuiskok geen probleem zullen zijn. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik denk dat er toch wel wat recepten in dit boek opgenomen zijn die weliswaar goed te maken zijn maar de ingrediënten vormen dan wel een probleem.
Gelukkig is er achterin het boek een uitgebreide woordenlijst opgenomen en daarin wordt af en toe wel een alternatief aangedragen. Bovendien moet je niet vergeten dat er 1000 recepten in dit boek staan en als er dan (ik noem maar wat) 800 zijn die je zonder problemen kunt maken dan is dat nog altijd heel erg veel.

Prachtig groot en goed uitgevoerd boek. Hardcover met twee leeslinten. Eerst 30 pagina’s over de streken en gebieden in India en de bijbehorende keukens en smaken. Heel fijn is dat ieder volgend hoofdstuk zijn eigen kleur heeft. Specerijenmengsels en pasta’s lichtblauwe pagina’s. Zuur, chutneys en raita’s gele pagina’s. En zo gaat het door. Hoofdgerechten zijn ingedeeld in groenten, vis- en zeebanket en vlees. Net als het hoofdstuk Snacks en kleine hapjes. Verder zien we nog Peulvruchten, Broden, Rijst, Desserts, Drankjes, Gastchefs, Adressen (ja voor die bijzondere ingrediënten) en dan dus de woordenlijst en de index.
Hier en daar wat smulfotopagina’s ertussen en dat samen maakt dat je hier kunt spreken van een uniek standaardwerk wat betreft de Indiase keuken.

Iedereen die houdt van de smaken, geuren, kleuren en kruiden van de Indiase keuken zal dit boek koesteren en als erfstuk behandelen. Alleen de specerijenmengsels en pasta’s al. Of de chutneys. De groente- en vleesgerechten. Het water loopt je in de mond als je dit boek doorkijkt. Ik ga er veel uit koken. Van Malgoba (Dikke pittige lamscurry) tot Doi Jhingri (Gekookte garnalen in yoghurt) en Yel Adai (Rijstpannenkoekjes met kokos) of Murg Ishtoo (Kippenstoof). En oh die groentecurry’s! Tomaat-uiencurry, Tomatencurry met kokos en spinazie. Weet je wat? Ik zal niet alle 1000 recepten opnoemen.

Pushpesh Pant, professor aan de universiteit in New Delhi en India’s populairste columnist en receptschrijver heeft met dit boek een absolute klassieker afgeleverd.

Published by

One thought on “India van Pushpesh Pant

  1. Ik heb dit boek net gekocht, ik ben benieuwd of het net zo goed of zelfs beter is dan de boeken van Madhur Jaffrey! Ik kan ook moeilijk kiezen tussen zoveel recepten die er allemaal zo heerlijk uitzien. Heb jij al een top 5 van superlekkere, snelle en gezonde curry’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *