Macaroni van toen

macaronivantoen

Als ik naar de serie “Toen was geluk nog heel gewoon” kijk en Nel heeft weer eens macaroni gemaakt voor Jaap, dan denk ik altijd aan de macaroni van vroeger thuis. Echte jaren zeventig macaroni. DeMan maakte het.

Voor twee personen neem je 200/250 gram elleboogjesmacaroni. Een grote ui en een rode paprika in kleine stukjes en die even fruiten in wat olie. De rode paprika hoeft niet maar was toen wel een hele hippe toevoeging. Als de ui/paprika zacht zijn doe je er een klein blikje tomatenpuree bij. Dat bakken we even een paar minuten mee want dan gaat de scherpe smaak eraf. De hamblokjes mogen erin. We doen zo’n 125/150 gram en hebben de blokjes uiteraard zelf gesneden van een dikke plak ham.
De inmiddels gaar gekookte en afgegoten macaroni erdoor samen met wat peper en zout en de zaak goed omroeren. Even deksel op de pan en op een klein pitje warm houden.
Dan bakken we één ei per persoon. Macaroni op de borden, ei erop en op tafel staat een schaaltje geraspte kaas, een schaaltje fijngesneden augurkjes en een flesje maggi.
De echte helden doen er ook nog een half theelepeltje sambal door.

Terug naar toen. Het was heerlijk!

Published by

12 thoughts on “Macaroni van toen

 1. Deze manier vond ik vroeger niet lekker, maar mijn smaakpapillen hebben zich aangepast, dus… gaan we maken.
  Bedankt.

 2. Mijn moeder deed er geen ham maar boterhamworst of Smac doorheen, je wilt het niet weten! Als kind vond ik dat toen best wel lekker.

 3. het is een beetje culi natuurlijk een gruwel maar – zeker voor kindertjes – is een kluts tomatenketchup (wel de enige goede natuurlijk, ja die van vroeger (sinds 1869)) een uitstekend drempelverlagend ingrediënt.
  Overigens: wat een ongelooflijk lage prijs voor zo’n blikje puree! Hoe kan dat nou? Centenwerk!
  En in mijn studententijd, toen Karin nog met Barbies in de weer was, maakten we het ons makkelijk met een zouterig kruidenzakje…en daar was achteraf het bier weer goed voor!

 4. Herkenbaar! Maar bij ons ging er ook Smac in. Mijn moeder maakte dit alleen in grote hoeveelheden, en de tweede keer hoefden we het niet te eten. Dan mochten we tomatenketchup, een klont boter en geraspte kaas over onze macaroni doen. En toen ik nog regelmatig sportte en in weinig tijd iets te eten moest regelen, at ik dit ook nog wel eens. Maar da’s nu inmiddels ook al een tijdje geleden. Is ook alleen lekker met van die goedkope elleboogjes.

 5. zijn we toch met zijn allen mee groot geworden! ook bij ons met smac maar als variatie in de oven, heerlijk knapperig bovenlaagje.
  Nu een regelrechte culi maar dit komt toch nog af en toe als zondig maaltje op tafel.

 6. Ik moet nog aan de macaroni uit mijn tante’s kookschrift beginnen, maar vermoed dat het ook zoiets is. Ook wel hipper hoor, maar zoiets staat er ook zeker in.

 7. Ik ben uit 1956 zo kreeg ik het bij mijn oma,moeder,en mijn vrouw maakt het al 37 jaar voor ons en de kinderen.Doen alleen echte tomatenpuree erdoor en roeren belegen of oude geraspte kaas erdoor.Dit is een echte gouwe ouwe.

 8. Aahh.. Mijn moeder is in 1990 overleden, toen ik zelf nog kind was. Ik schoot gewoon vol, toen ik dit recept zo zat te lezen. Een flashback naar een verleden, waarin ‘alles nog goed was’. Ze maakte dit vaak; zeker op dagen dat ik moest sporten of dat mijn vader avonddienst had en vooraf eten moest. Het was gemakkelijk warm te houden of op te warmen. Bij ons stond inderdaad de fles ketchup ernaast. Wel maakte ze er vaak een komkommersalade bij van een uitje met olie, azijn, schepje suiker, wat zout en peper… even laten staan zodat het gesnipperde uitje ‘zacht’ werd door het zuur en dan schepte ze er een komkommer in plakjes doorheen (die ze eerst met een laagje zout zacht had laten worden en met schone handen stuk had ‘gekneed’). Lieve herinneringen. Ik ga dit recept eens voor mijn eigen gezin maken. Bedankt!

 9. Wat grappig om dit tegen te komen, alles is terug te vinden op internet zie je maar weer. Mijn moeder deed er volgens mij ook nog doperwtjes in, en dan verder idd die blokjes ham, uitje, gebakken ei, elleboogjes macaroni, paprika weet ik niet meer maar die zat er vast ook in. Misschien toch maar eens maken… ik vond het vroeger heel lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *