NRC Next Kookboek

Is een kookboek zonder foto’s wel een goed kookboek? Nou en of. Maar dan moet het wel een echt goed kookboek zijn. We hebben lang moeten wachten op dit boek maar nu is het er dan eindelijk. In mijn kast met kookboeken-die-niet-uitgeleend-worden staan al vier NRC kookboeken en gelukkig komt er nu dit geweldige NRC Next Kookboek bij.
Vijf thuiskoks met 140 recepten en bijbehorende columns die op zich al smulstukjes zijn. Een boek om te lezen en te gebruiken. Aangezien iedere thuiskok uit NRC Next zijn eigen stijl van schrijven en koken heeft is het voor iedereen genieten. Zo kan ik smullen van de stukjes van Menno Steketee en Joël Broekaert. Koken doe ik graag de recepten van Roos Ouwehand en Janneke Vreugdenhil. Inspiratie opdoen bij Stéphanie Versteeg.
Iedere thuiskok is anders en toch passen ze uitstekend bij elkaar in één boek. Ik hou erg van dit soort fotoloze lees/kookboeken met uitstekende recepten en leuke stukjes. Dat is na verloop van tijd ook goed te zien want helemaal vlekkeloos is het na een poos niet meer.
Dat de recepten ingedeeld zijn per seizoen is een extra compliment waard. Koken met het seizoen mee zouden we veel meer moeten doen. Ik bladerde gelijk door de winter en kwam daar het recept tegen van peen en uienstamppot met … bruine bonen erdoor. Een zalige soep met de naam Ribollita. Gegrilde Afghaanse aubergines met walnotensaus. Oh zaligheden allemaal!
Enfin, ik ben voorlopig weer even zoet. Straks eerst even stinkbommetjes halen want de ovenschotel met spruitjes komt zondag op tafel.

Spruitjes uit de oven voor 2 personen:
400 gram spruitjes schoonmaken en halveren en 5 minuutjes koken met wat zout. 300 gram aardappelen in dunne plakjes 8 minuten koken en even af laten koelen.
Bak 150 gram gehakt rul met peper, zout en 2 theelepels kerrie en een teentje fijngehakte knoflook.
Ovenschaal invetten en een laagje spruitjes op de bodem. Dan een laagje aardappelschijfjes en een laagje gehakt. Dit nog een keer herhalen maar wel eindigen met een laagje aardappelschijfjes. Dan meng je 125 ml crème fraîche met 100 gram geraspte oude kaas, wat nootmuskaat en een eetlepel olijfolie. Dit gaat over de schotel.
In het midden van de oven 30 minuten op 180 graden.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*