Plaattaart met prei en gorgonzola

plaattaart
Handig dat bladerdeeg op een rol. En ik bof maar weer met een bakplaat die precies hetzelfde formaat heeft als zo’n plak deeg. Het bakpapier zit er ook al achter. Veel handiger dan die vierkante plakjes uit de vriezer die je eerst moet ontdooien en tot één geheel moet boetseren. Daarbij komt nog dat ik het idee heb dat dit bladerdeeg uit de koeling sneller gaar is. Voorbakken niet nodig. Een lichte taart als lunch of een zwaardere (zoals deze) als hoofdmaaltijd is zo gemaakt. En je kunt eindeloos varieren met de vulling. Ik maakte een dikke plaattaart als hoofdmaaltijd en wel zo:

Twee dikke preien fijnsnijden en wassen. Met aanhangend water in wat boter smoren tot het zacht is. Laat even afkoelen. Drie eieren kloppen en samen met 200 gram hamblokjes en 150 gram pikante gorgonzola in kleine stukjes door de prei mengen.
Dit alles strijk je uit over het bladerdeeg. Als je bakplaat groter is dan het deeg dan is het aan te raden om de randjes een beetje omhoog te zetten zodat de vulling er niet afloopt. Oven staat inmiddels op 180 graden en de bakplaat gaat in het midden. Glaasje inschenken en bijpassende wijn voorproeven. Ook heel belangrijk!
Na 20/25 minuten is de taart gaar. Til hem met pakpapier en al op een snijplank. Nooit in de vorm snijden!

Je kunt uiteraard alle mogelijke variaties bedenken. Blokjes chorizo of ham erdoor. En niet te vergeten gestoomde makreel. In dat geval vervang je de gorgonzola door een gewone geraspte kaas. Heerlijk met een groene salade en een fijne Afrikaanse Merlot.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *