Roseval aardappels uit de oven

roseval
Dit zijn Roseval aardappelen. Bij sommige grootgrutters zitten ze in zakken en die noemen ze dan Rode aardappelen of Oven aardappelen. Want als mensen Roseval aardappelen op de zak zien staan dan schrikken ze zich een hoedje. Denken ze gelijk dat het iets moeilijks is en lopen ze hard weg.
Nergens voor nodig want het is zo simpel om fijne geroosterde aardappels te maken. De Roseval aardappels wassen en in mooie gelijke stukken snijden. Niet schillen dus. Hoort u mij? Niet schillen. Dat is op zich al een voordeel van deze aardappels uit de oven.
In een grote braadslee doen en lekkere flinke scheut olijfolie erover. Laurierblaadjes in repen erbij en een handje rozemarijntakjes en wat peper. Lekker omscheppen en in de oven zetten die op 190 graden staat.
Halverwege nog even goed omscheppen en grof zeezout erover. In totaal gaan ze 45 minuten in de oven. Even prikken of ze gaar zijn en anders zet je ze nog 10 minuten terug. Maar als je de parten niet te groot hebt gemaakt zal dat vaak niet nodig zijn. Overigens kun je dit met andere aardappelsoorten ook hoor. Maar die moet je dan vaak weer wel schillen. En die rode schilletjes staan gewoon heel gezellig.
Wijnadvies: veel.

Published by

28 thoughts on “Roseval aardappels uit de oven

 1. Hai, waarom zie ik dit recept steeds met Roseval aardappelen, is het niet te maken of niet lekker met andere aardappelen? mvg, Arry

 2. @Arry. Dat komt omdat Rosevals erg lekker zijn en je hoeft ze niet te schillen. Dus ook een beetje gemak. Maar je kunt het met andere aardappels ook maken. Die moet je vaak wel schillen anders krijg je toch een wat minder lekkere smaak.

 3. wel handig om te weten dat er een heleboele Roseval-achtige aardappels te koop zijn. Vastkokers dus die je niet hoeft te schillen. Helaas worden ze vaak ‘Rattes’ genoemd, zien er ook muisachtig uit en dat bevordert niet onze Hollandse dikke-vette-kleipiepers voorliefde.
  Heb dit jaar de “Schwarze Ungarin’ in de tuin gezet (10 pootaardappeltjes) ipv een bordertje sierplanten. Resultaat: prachtige planten met bloemetjes en 15 kg heerlijke aardappels. Donkerpaars als aubergine en héérlijk! Ook gekookt en afgekoeld in salades erg lekker. Voor nieuwsgierigen: kijk eens op vreeken.nl, eetbare knollen of https://www.vreeken.nl/2007/index1024x768.php?urloptions=

  Overigens: een uurtje de (elektrische) oven aan is best kostbaar. En irritant want dan is-tie bezet. Mijn snelkookpan (Hawkins Futura) klaart dit zelfde klusje – met olie en kruiden – in een klein kwartier. Sneller, goedkoper en volgens mij even lekker. …

 4. Niet elke rode aardappel is een Roseval. Je hebt bv. ook Mozart, Redstar en Bildstar. En dan staat er ook vaak alleen Rode aardappels op de zak. Even opletten dus.

  1. Nu heb ik toevallig bildstars liggen… Kan ik die er ook voor gebruiken? En kunnen die dan ook ongeschild worden gebruikt of is het beter om ze te schillen?

  1. Wat een goeie van jou Klaas. Het antwoord is JA! Oven gaat op 190 graden. Ik ga het aanpassen in het recept. Bedankt.

  1. @Ans. Bij AH hebben ze kleine zakjes rode ovenaardappels. Die kun je ook uitstekend gebruiken. Bij de Lidl ook gezien trouwens.

   1. Die zakjes met ‘rode aardappels’ in de supermarkt zijn volgens mij bijna nooit echte roseval aardappels. Er zijn namelijk ook andere aardappelrassen met een rode schil die goedkoper (en minder lekker) zijn. Voor een echte roseval is het beter om naar de groenteboer te gaan of naar een boer die deze teelt. Zie bijvoorbeeld http://www.aardappelboer.nl .

  2. Rose val kun je vaak op de markt kopen bij een aardappel kraam, let echter wel op de kleur zijn ze donker rood dan zijn ze oud en echt minder lekker ik koop ze op de markt in Alphen a/d Rijn op zaterdag
   kosten ca 1,25 de kilo. en de Lidl heeft ze ook vaak moregen in de aan bieding

 5. Ik heb ze gekocht bij de C 1000. Laatst gegeten in een restaurant, heerlijk. Nu wil ik ze met kerst zelf klaarmaken. Kan ik ze van te voren in de oven klaarmaken en dan vlak voor het eten nog even opwarmen? Of is dat niet lekker?

  1. Ik zal je verklappen dat ik dat nog nooit gedaan heb. Maar ik ga het eens rondvragen vandaag en laat het weten.

  1. Nou Margriet. Het antwoord is: Niet doen. Aardappelschotels als b.v. gratin dauphinois kun je vooraf maken en zelfs in de magnetron opwarmen. Maar zodra aardappels gaan roosteren dan liever in één keer door.

 6. Ik heb het nu al zo vaak gemaakt en het is heerlijk, en lekker makkelijk te maken bovendien. Nog bedankt voor dit recept. Overigens is te lang in de oven ook niet lekker, dan worden ze echt te zacht. Dus timing blijft belangrijk!

 7. Een beetje late reactie. Helaas moeten we constateren dat bij u geen echte Roseval in de oven ligt. Er wordt in Nederland helaas veel misbruik gemaakt van dit bijzondere aardappelras. De echte Roseval heeft vruchtvlees dat rood geaderd is en de smaak is duidelijk beter dan de overige nep-rosevals. Vanwege de populariteit proberen diverse retailers mee te liften op het succes van de Roseval door op Roseval lijkende rassen met uiteraard een mindere smaak in het zakje te stoppen, die veel goedkoper ingekocht worden en duur verkocht worden. Wilt u zeker weten dat u een echte Roseval koopt dan kan dat via de website: http://www.aardappelhof.nl

 8. Ook ik heb deze aardappeltjes afgelopen periode vaak gemaakt, alleen… om de oventijd in te korten snijd ik ze in stukjes, en laat ik ze een minuut of 8 in kokend water voorkoken, dan laat ik ze in de vergiet uitlekken en… vervolgens zet ik ze nog zo’n 20 minuten in de oven met de olie, en de kruiden heerlijk hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *