Shortbread

Photo by Shortgirl Shortbread on Unsplash

Op de bank met een boek, een grote pot thee en zelfgebakken shortbread. Geen kunst aan dat shortbread maar zo lekker dat je het steeds weer zult bakken. En slechts drie ingrediënten. Nou ja, vier met het snufje zout erbij.
150 gram bloem, 100 gram roomboter op kamertemperatuur en 50 gram witte basterdsuiker. En dat snufje zout maar dat vergeet ik ook net zo makkelijk. De Engelsen maken het overigens met gezouten roomboter.

Oven op slechts 150 graden want bruin worden moet het beslist niet. Meng bloem en boter tot het kruimelt en doe er dan de suiker bij. Vorm met je handen tot een bal en kneed het vervolgens op de aanrecht of plank nog even door. Je kunt er dan een ronde vorm van maken (ongeveer 18 cm) maar wie zegt dat vierkant shortbread niet net zo lekker smaakt. Daarna moet je nog zien dat je het geheel overgeheveld krijgt op een stuk bakpapier (invetten niet nodig) maar dat lukt heus wel. En anders druk je die bal tot een ronde plak op het bakpapier. Ook slim!
Uiteraard kun je er ook kleine vormpjes uitsteken en kleine koekjes bakken.

Maak een gezellig randje in het deeg door er met je vingers wat in te duwen en verdeel met de achterkant van een mes het shortbread vast in stukken maar niet helemaal doorsnijden. Prik met een vork een leuk patroon van gaatjes erin. Nu 30 tot 35 minuten in het midden van de oven en zoals gezegd, het moet bleek blijven! Direct uit de oven de vooraf aangegeven stukken doorsnijden en het geheel bestrooien met nog wat basterdsuiker.

Published by

5 thoughts on “Shortbread

  1. Da’s simpel!
    Ben nu toch aan de bak, kook en slowcook, dat shortbread moet er ook wel bij kunnen!
    Sjips, moet dochterlief maar even basterdsuiker meenemen ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *