Tomaten-aardappel met gorgonzola, mozzarella en ham

aardappeltomaat1
aardappeltomaat2
aardappeltomaat3
aardappeltomaat4
Dit is bijna een plog in plaats van een blog. Ja ja, ik ga met mijn tijd mee. Ik kan ook ploggen. Alleen gooi ik er nog een lap tekst achteraan.
Tomaat-aardappelschotel of aardappel-tomaatschotel. Mag allebei. Ze zijn allebei stevig aanwezig in deze ovenschotel. Net als de kaas overigens. Het originele recept heb ik weggegooid. Daar stonden toch rare dingen in! Moest je olie verwarmen en daar kaas in oplossen. DeMan riep direct  dat dat vast niet goed zou gaan. Want zout lost niet op in olie en kaas is zout. Hij heeft het nog even geprobeerd maar het werd inderdaad een kliederboel en de garde schoon krijgen daarna was nog wel even een dingetje. En voor de rest ook hier en daar nog wat gewijzigd dus nu is het mijn recept geworden. Lekker puh! Ik geef je hier de hoeveelheden voor twee personen.

Schil 500 gram aardappelen en snij in plakken. 400 gram tomaten ook in plakken. Nee, die hoef je niet te schillen. Kook de aardappelplakjes zo’n 5 minuten en giet ze af. In een ingevette ovenschaal om en om de aardappel en tomaat (zie foto). Niet te hoog opstapelen. Eigenlijk is één laag het mooist. Peper en zout erover en wat Italiaanse kruiden (of oregano en tijm enzo). Snij een bol mozzarella in dunne plakjes en leg die aan de rand van de schotel. In het midden verkruimelen we een ons pikante gorgonzola. Dan doen we er 125 gram hamblokjes overheen en hier en daar een scheutje olijfolie en klontje boter voor de smaak en als laatste nog een paar lepels geraspte parmezaan. De oven staat inmiddels op 200 graden en daar gaat de schotel zo’n 20 tot 30 minuten in.

Nu komt er redelijk wat vocht uit de tomaten en daar zit dus de smaak van al die overheerlijke kaas, boter en olie in. Een fijn stuk brood bij deze schotel is dus geen overbodige luxe. Heerlijk bij gegrild vlees en een groene salade.

Rode wijn erbij. Misschien wel de Grand Rolland Bordeaux 2011.

Published by

2 thoughts on “Tomaten-aardappel met gorgonzola, mozzarella en ham

  1. Mijn hemel! Hoe krijg je het steeds voor elkaar! Het lijkt me heerlijk, maar het ziet er ook nog eens na de bereiding zalig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *