Soms lopen dingen een beetje anders dan gepland. Vooral als het om koken gaat dan kan dat verrassend uitpakken. Zo had ik al een aantal dagen het plan om eens een kwarkbol te bakken. Daar zijn genoeg recepten voor te vinden. Op de ochtend dat ik de daad bij het woord wilde voegen trok ik de koelkast open en daar, naast een pot met kwark, stond een bak met 250 gram mascarpone. Die stond daar een beetje te brommen dat zijn uiterste houdbaar datum wel erg dichtbij kwam. Nu is dat niet zo erg want vaak blijft het ook daarna nog wel even goed. En toch bedacht ik ineens dat ik zo’n kwarkbol ook met mascarpone kon bakken. En er ook nog appels (die moesten ook op) en kaneel doorheen kon doen. Zo gedacht, zo gedaan.
Omdat mascarpone veel dikker en steviger is dan kwark moet er nog wel wat vocht extra bij. Het wordt een heel stevig en plakkerig deeg en dat roert zwaar dus de sportschool kun je voor die dag wel afzeggen. Volgende keer neem ik de mixer met de deeghaak. Hier volgt het recept.
Ingrediënten
250 gram bloem
3 theelepels bakpoeder
75 gram suiker
2 theelepels vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 half kopje karnemelk (gewone melk of room mag ook)
30 gram roomboter gesmolten
250 gram mascarpone
snufje zout
2 appels in kleine blokjes en gemengd met 2 eetlepels suiker en 1 flinke theelepel kaneel
Parelsuiker (mag wel, hoeft niet)
Een springvorm van 20 cm met ingevet bakpapier. **
De oven zetten we op 180 graden.
Meng alle droge ingrediënten met elkaar. Doe er dan alle andere ingrediënten bij behalve de stukjes appel.
Nu ga je met een houten lepel alles door elkaar roeren tot je een stevig deeg hebt. Heb je een mixer met deeghaken? Gebruik die dan want het is een pittige klus dat roeren. Wordt het echt te stevig dan mag er nog wat melk of room bij.
Is alles goed gemengd dan mogen de blokjes appel erdoor. Dat doe je wel met een lepel en niet met de mixer.
Het deeg kan in de springvorm dan strooien we er nog wat parelsuiker over. En hup, de oven in. Kijk na 45/50 minuten of de mascarponebol van binnen gaar is door erin te prikken met een dun scherp mesje of satéstokje. Zo niet, dan nog 10 minuten terug de oven in. Ik had de bol 60 minuten in de oven.
Goed af laten koelen en in plakken snijden. Om zo op te eten heerlijk maar ja, een extra lik boter en nog wat suiker erop is ook erg fijn!
** In een springvorm gebruik ik Airfryer bakpapier
Erg handig en het past precies.