Het stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Tomaten-baconjam. En eindelijk is het ervan gekomen. Jullie krijgen het recept precies zoals ik het gemaakt heb maar ik geef er ook wat alternatieven bij want het luistert eigenlijk niet zo heel nauw. Denk niet dat het veel is want van een hele koekenpan vol (zie foto onderaan) bleef uiteindelijk een potje van 180 ml en nog een eetlepel (die paste er niet meer in) over. Dus als je een lege jampot hebt dan is dat groot genoeg. Overigens kun je ook een grotere hoeveelheid maken want je kunt het bewaren in de vriezer.
Ingrediënten:
200 gram guanciale (gerookte spekblokjes, pancetta of plakjes bacon in stukjes gesneden ook prima)
500 gram kerstomaatjes gehalveerd (ieder andere tomatensoort is ook goed)
1 rode ui
100 gram kokosbloesemsuiker (bruine of lichtbruine suiker ook top)
50/60 ml balsamico azijn (ieder andere niet al te scherpe azijn mag ook)
1 kleine theelepel zout
chilivlokken (ik nam 1 theelepel maar dat is een kwestie van smaak)
Snij de rode ui fijn en doe die samen met de spekblokjes in een koekenpan of hapjespan. Als je gerookte spekblokjes kiest dan is de baconsmaak wat uitgesprokener dan bij guanciale. Bak de ui en spekblokjes al roerend tot de spekblokjes krokant zijn.
Doe er dan de tomaten, de suiker, het zout, de azijn en de chilivlokken bij. Op half hoog vuur inkoken tot het een dikke jam is terwijl je regelmatig roert. Laat afkoelen en hop! De pot in. Je kunt het een week bewaren in de koelkast maar dat gaat het niet halen.
Waar eet je tomaten-baconjam bij? Het is heerlijk op een stukje stokbrood of cracker met zachte (smeer)kaas, brie of camembert. Bij de BBQ mag het niet ontbreken. Bij gegrild vlees is het lekker. Op een hamburger een delicatesse. Op een gebakken ei of omelet. Tussen een tosti met kaas.
Variaties: Op het laatst een eetlepel scherpe mosterd erdoor (laat in dat geval het zout weg). In plaats van chilivlokken kun je ook pimentón (gerookt paprikapoeder) nemen.
Een koekenpan vol wordt zo’n 200 ml.