Bechamelsaus

Bechamelsaus
Foto van Flickr

In een eerder recept had ik het al eens zijdelings over bechamelsaus. Toch maar even in een apart blogje herhalen want dan komt het met zoeken gelijk naar boven. Over bechamelsaus moet je niet zo moeilijk doen. Niks weegschaal en niks alles apart in de pan. Jaaaaa, je kunt wel moeilijk doen maar het hoeft niet.
Zoals ik al eerder zei: Bechamelsaus maken is een kwestie van gevoel. Als je zoekt naar recepten dan zul je zien dan iedereen zijn eigen hoeveelheden heeft. Conclusie? Het luistert niet zo nauw. Is het te dik dan doe je er wat melk bij en is het te dun dan doe je er nog wat bloem bij. Het belangrijkste is dat je het twee (of meer) minuten laat doorkoken zodat de bloem gaar wordt.

Kwestie van boter (eetlepel ofzo), bloem (eetlepel ofzo) en wat melk (350 ml ofzo) in een pannetje laten koken. Je kunt ook een deel melk en een deel room nemen. Maar al dat gezeur van eerst het één in de pan en dan het ander is nonsens. Gewoon alles tegelijk erin en roeren maar. Lukt altijd ! Toch onzeker? Dan eerst de boter in de pan en de bloem erbij. Even goed roeren en dan de helft van de melk. Weer goed roeren en de rest van de melk erbij. En vergeet die twee minuten koken niet. En maak je er liever een kaassaus van? Dan doe je er na een paar minuten koken gewoon een boel geraspte kaas in.

Leuk? Delen dan:

Published by

6 thoughts on “Bechamelsaus

  1. Bedankt Marijke, niet meer moeilijk doen, ik heb je raad opgevolgt en alles in een kom gekwakt, roeren en prima saus

  2. Dat kan natuurlijk ook veel slanker. Zet melk op met een bouillonblokje en meng in een slank kopje gewoon met je vinger de bloem met wat koude melk tot je geen klontje meer voelt. Wanneer de melk bijna kookt kieper je dat bloempapje erbij en roert tot het bindt. Ook lekker als basis voor kaassaus, dan voeg je er op het laatst geraspte kaas door.

  3. het kan ook nog makkelijker.
    Boter smelten in de magnetron. Dezelfde hoeveelheid bloem er door mengen. Vocht erbij: wat jij wilt melk, bouillon etc. Ik neem altijd melk en 1/3 deel witte wijn. Terug in de magnetron. Ongeveer 2 minuutjes, maar dat ligt aan je magnetron. Is ie te dik vocht erbij, is ie te dun effe terug in de magnetron.

  4. wat is bechamelsaus dat moetenweweten voor school we weten dat het een saus is maar wat is het voor’n soort saus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*