okt 152005
 

Wie heeft er tegenwoordig nog maizena in huis? Iedereen natuurlijk want daarmee kun je een eenvoudig wokgerecht zo’n mooie dikke glanzende saus geven. Zorg dat alles klaar staat en kook vooraf de rijst. Die kun je dan gewoon opwarmen in de magnetron en zodoende kun je je aandacht helemaal aan dit simpele maar zeer smakelijke wokgerecht geven.

Voor vier personen snij je 450 gram kipfilet in dunne reepjes. Verwarm boter of olie in een wok en doe daar de kipreepjes in samen met een eetlepel soyasaus. Al roerend 5 minuten bakken tot de kip lekker bruin is. Voeg vervolgens 350 gram roosjes broccoli toe, de helft van een bosje bosuitjes (mooi schuingesneden) en 200 gram bijna gaar gekookte sperziebonen en roerbak dit 3 minuten.

Je hebt vooraf twee sinaasappels uitgeperst en gemend met 2 theelepels maizena en 2 eetlepels soyasaus. Dit sausje doe je in de wok en roerbak het geheel dan nog een minuut tot de saus dik gaat worden. Als laatste strooi je de andere helft van het bosje mooi schuingesneden bosuitjes erover en eventueel een handje basilicum. Ondertussen is de rijst natuurlijk warm gemaakt in de magnetron. Dat is nou wokken zonder mokken.

Variaties: Varkensfilet in plaats van kip. Als groente paksoi en taugé. Reepjes rode paprika doen het ook altijd goed.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  4 reacties aan “Chinese Kip/broccoli-wok”

  1. Jemig, dat van die maizena, dat is weer zo’n simpele maar hartstikke goede tip. Zó doen ze dat!
    Ga ik ook doen!

  2. ’n Aanrader!!
    😉

  3. Hai, lekker recept.
    Heb alleen geen maizena gebruikt maar aardappelzetmeel.
    Maizena maakt het geheel wit van kleur en ik wilde het glanzend hebben en dat doet aardappelzetmeel.

    groetjes.

  4. Aardappel- en maïszetmeel
    Aardappel- en maïszetmeel worden in de keuken meestal gebruikt als bindmiddel.
    Maïszetmeel geeft een ‘blinde’ binding. Dat wil zeggen dat de saus een mat oppervlak zal krijgen.
    Aardappelzetmeel zal juist aan een saus een ‘helder’ glanzend laagje geven.
    Dus eigenlijk gebruik je best aardappelzetmeel voor het binden van sauzen.
    Maïszetmeel (zoals bvb maizena) kan je best enkel gebruiken voor het binden van melkdesserten of puddingen, daar valt het immers niet op dat er een ‘mat’ laagje over het voedsel komt.
    Beide zetmelen roer je gewoon los met een vork in water of melk. Pas nadien voeg je het toe aan de kokende massa.
    Maïszetmeel is iets geler van kleur dan aardappelzetmeel.
    Een artikel van Anne VERBERCKMOES in de rubriek Bindmiddelen.

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*