mei 032005
 

gehaktbrood
We blijven nog even makkelijk doen. Sinds ik dit gehaktbrood heb geprobeerd maak ik het regelmatig
Zo simpel en heel veel variaties mogelijk.
Kilo rundergehakt voor een normale cakevorm. Maak het gehakt aan zoals je dat gewend bent en druk het stevig in een cakevorm (niet invetten).
In het midden van de oven op 180 graden. Na 45 minuten klaar.
Pas op als je de vorm uit de oven haalt want het gehaktbrood zwemt in zijn eigen vet. Laat een paar minuten staan want dat vet is erg heet.
Afgieten. Het gehaktbrood tegenhouden met je keukenhandschoen want die kan tenslotte in de was.
Storten op een schaal en in plakken snijden. Lekker invriezen wat je niet nodig hebt (makkelijk !!) en de plakken die je bij de maaltijd serveert even opwarmen in een schaaltje magere jus in de magnetron. Koud in plakken op mooi bruinboerenbrood met mosterd is ook niet te versmaden.
Maar Culinette zou Culinette niet zijn als ze niet van zoiets simpels een feestje wist te maken.
Komtie:
Helft van het gehakt in de vorm en dan drie hardgekookte eieren erop. Rest van het gehakt er goed omheen en overheen aandrukken en voila ! Een gevuld gehaktbrood.
Vullen kan ook met gare groente zoals sperzieboontjes. Of wat dacht je van een paar repen kaas (brie b.v.). Zorg wel dat het brood aan de zijkanten goed dicht is om uitlopen te voorkomen.
En straks eten we weer buiten en dan bak je zo’n gehaktbrood in tulbandvorm. Af laten koelen en op een mooie schaal omkeren. Dan het midden en eromheen opvullen met geroosterde groente zoals paprika, courgette, aubergine en knoflook.
Koud serveren onder de parasol met koude pastasalade of couscous.
Glas mooie rode wijn erbij en tot laat in de avond buiten.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  21 reacties aan “Gehaktbrood”

  1. Jémig, dit is óók lekker!
    Ik durf bijna niet verder te scrollen.
    Eerlijk gezegd maakte de foto mij niet nieuwsgierig maar toen ik ging lezen…
    Je doet dat leuk!!

  2. Neeeeeeeeeeee, je doet door die (supermagere)gehakt (of tartaar) champignonnetjes, en gedroogde tomaatjes, en wat olijfjes, en een halve heel klein gesneden courgette, en een fijngesneden uitje, en knoflook, en een ei, en wat paneermeel, en kruiden, provençaals of verse basilicum met thym en rozemarijn en wat cayennepeper en dan kneed je er een lekkere bal van. Die doe je in een cakevorm en dan haal je alles los van de randen. Je neemt een blikje tomatenpuree en daar doe je evenveel bouillon bij en dat giet je langs de randen. En dan in de oven. Weet niet hoe lang. Dat moet je eens proberen. Om te smullen.

  3. Nou. Dat is het proberen waard Yvonnep !!
    Heerlijk gewoon. Ik gok dat het op 180 graden gaat en dan zo’n 45 minuten.

  4. Die van mij zit in de oven. Met drie hard gekookte eitjes.
    Yvonnep’s idee probeer ik ook ’n keer. Wat ’n idee, dat gehaktbrood.

  5. Héérlijk!
    En leuk!
    Hij viel iets uit elkaar, kwam door de eitjes.
    Voor herhaling vatbaar.
    De helft zit in de vriezer.

  6. Heerlijke recepten Cornette!
    Ik maakte vroeger ook wel eens een gehaktbrood, soms heel kruidig in kleine plakjes bij de borrel.
    Ik heb momenteel veel eieren, dus….. deze variant moet ik gewoon uitproberen!

  7. nou da’s mooi, ik zit hier met een kilo rundergehakt dat vandaag gebakken moet worden: Bingo!! Ik denk dat ik een combi probeer van die van Yvonnep en zo veel mogelijk groente erin, dan krijgt Peuter tenminste ook nog wat gezonds binnen! Ben benieuwd!

  8. wauw,
    wat makkelijk eigenlijk, we hebben er zo van genoten dat we het nu ook bij het kerstdiner gaan eten.
    leuk uit de tulband en dan maar versieren met de te verkrijgbare groente.
    dank je voor je ideeen.

  9. Wat ook lekker is: in plaats van het gehakt in de cakevorm te doen, kun je het ook omwikkelen met ontbijtspek. Dit geeft een lekker smaakje en een lekkere korst om het gehakt. Vervolgens leg je het op een rooster zodat het vet op de onderschaal kan druppen.

  10. heel lekker

  11. Wat dacht je van een indische variant? ketjap erdoor en gebakken uitjes erbovenop?

  12. Ik ga het ook proberen te maken voor mijn ouders. Mijn broertje en ik hebben ze beloofd een dinertje te geven, maar ik vul het gehaktbrood met een kruidenmix van 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 1 bos basilicum, 100 gram Parmezaanse geraspte kaas, 3 eetlepels kappertjes, 2 eetlepels olijfolie, 100 gram raume ham in plakjes gesneden en 100 gram belegen kaas in plakjes gesneden.
    Ik hoop dat het lukt en dat ie lekker wordt want ik heb het nog nooit geprobeerd!

  13. Hoi. Leuk idee zeg.
    Ik maak m nu met een ei, paneermeel, zakje nasikruiden (niet wellen), beetje kokos, ketjap en sambal. Lekkere pittige variant van jouw gehaktbrood zullen we maar zeggen.

  14. Ik heb een gehaktbrood gemaakt met knoflook, ketjap, ketchup, gebakken uitjes, 1 1/2 theelepel sambal. goed kneden, dan uitrollen, eieren erin, oprollen en dan???? Nou ja dat ga ik nog uitzoeken, of in de pan of in de oven.

  15. Ik heb een gehaktbrood gemaakt met kipgehakt, texmex kruiden, oregano, gehakt ui, gehakte gedroogde tomaat op olie, en olijfjes. Echt heerlijk. ca. 60 min op 190 graden.

  16. echt heel lekker…ik heb er een groene peper, uitje en feta tussen gestopt…maar niemand heeft mij gewaarschuwd voor die vieze eiwitdrek die je er af moet schrapen..of hebben jullie daar geen last van?

  17. @Kitty. Ja Kitty. Daar heeft iedereen last van. Maar dat is er zo af. Bij een gewone gehaktbal is dat ook maar zie je het veel minder.

  18. thanx culinette…:-)

  19. Maak voordat je het gehakt in de oven doet, een sausje van een tomatenketchup (1 kopje), mosterd (1 eetlepel) en bruine basterdsuiker (1 eetlepel). Goed roeren en aanbrengen op het gehakt in een glazen cakevorm

  20. Dit recept met een paar gekookte eieren in midden maakte mijn moeder altijd. Volgens mij is dat een tipisch recept uit letse keuken.

    groet, Linda

  21. Weetje wat ook heerlijk is door het gehaktbrood: Rozijnen! Even laten wellen en dan door het gehakt heen echt heerlijk!

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*