nov 172006
 

Kweeperen

Een tijd geleden had ik het geluk dat iemand in mijn omgeving geen raad wist met een partij kweeperen. Ik wel. Je kunt ze gewoon als luchtverfrisser op een schaal in de kamer zetten. Ze blijven maanden goed al zullen ze wel verschrompelen. De geur is heel lekker en heel bijzonder. Als je ze wilt eten zul je er iets mee moeten doen want rauw zijn ze oneetbaar en keihard. Eerst maar zien dat je bij de natuurwinkel of Mediterrane supermarkt kweeperen kunt kopen. Oven op 180 graden. Was vier kweeperen goed af en halveer ze. Niet schillen maar wel klokhuis eruit. Dat valt nog niet mee want zoals gezegd, ze zijn echt keihard. In een diepe ovenschaal leg je een kaneelstokje, 2 laurierblaadjes, het sap van 1 citroen en de schil in stukjes gesneden. Leg de gehalveerde kweeperen erop met de snijkant naar boven. Vervolgens druppel je er 1,5 dl dunne honing (of ahornsiroop) overheen en bestrooi het geheel met 350 gram fijne tafelsuiker. Giet er zoveel heet water bij dat de vruchten tot de helft in het water staan. Schaal strak afdekken met aluminiumfolie en 2 uur in de oven zetten. Na 1,5 uur kun je al even kijken of ze gaar zijn door erin te prikken. Als dat heel makkelijk gaat zijn ze klaar. Pas op want de peren vallen nu makkelijk uit elkaar. Laat ze in de siroop afkoelen. Ze blijven in de koelkast minstens een week (zo niet langer) goed. Je kunt ze eten met ijs of slagroom maar ze zijn ook heerlijk in combinatie met geitenkaas. Maar dat leuke recept komt de volgende keer.

Oh ja, ook nog even dit. De aluminiumfolie mag de peren niet raken omdat er citroen in het gerecht zit. Citroen en aluminiumfolie gaat niet samen. De folie lost daardoor op en je krijgt stukjes zilver in je eten. Denk daar ook aan als je een gerecht waar b.v. mayonaise in zit afdekt met folie.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  2 reacties aan “Kweeperen in siroop”

  1. artikel over kweeperen maar foto van peren:)

  2. @malos. Wat je op de foto ziet zijn kweeperen. 😉

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*