aug 152016
 


brasil

Met een dressing van honing en kaneel.
We weten niet zo heel veel van de Braziliaanse keuken en dat is jammer. Het is een zeer gevarieerde keuken waarin grillen (lees BBQ) een belangrijke plaats inneemt. Het boek Brasil! Het kookboek van de eigenaren en koks van de restaurantketen Cabana Brasilian Barbeque laat zien dat er nog veel meer te smullen valt naast de BBQ gerechten. In dit leuke, vrolijke en kleurijke kookboek treffen we ook snacks, sauzen, marinades, bijgerechten en salades, desserts en gebak en uiteraard ook sappen, cocktails en refresco’s aan. Uit dit boek maken we een salade. Je kunt deze salade serveren als bijgerecht voor vier personen maar met wat brood erbij is het ook een prima hoofdgerecht voor twee.

Maak eerst de vinaigrette (dressing in gewone mensentaal). Neem twee eetl. vloeibare honing en roer daar 1 theel. kaneel, 1 theel. mosterdpoeder, 1/2 theel. zeezout, 1/2 theelepel peper door. Heb je geen mosterdpoeder dan is gewone mosterd ook prima. Vervolgens klop je er langzaam 4 eetlepels ciderazijn (witte wijnazijn mag ook) en 4 eetl. zonnebloemolie door. Je kunt deze dressing heel goed vooraf maken want hij blijft zeker een week goed in de koelkast.

Voor de salade mengen we 350 gram in blokjes gesneden ananas met 250 gram gamba’s (gaar uiteraard), 400 gram palmharten (blik supermarkt) uitgelekt en in dunne plakjes gesneden, een klein handje fijngesneden munt en dezelfde hoeveelheid bladpeterselie. Doe hier nog een flinke hand rucola door en de helft van de dressing. Klaar is je salade. Serveer het op bordjes en geef iedereen zijn eigen portie. De rest van de dressing zetten we op tafel zodat iedereen naar eigen zin nog een beetje over zijn salade kan doen.

Ik wil aan dit recept nog iets toevoegen. Als je deze salade bij de BBQ serveert hou dan de ananas en de gamba’s (maar dan rauw) even apart. Schep alleen de palmharten om met de munt, rucola en peterselie en doe dat op de bordjes. Hou ook de dressing apart. Grill vervolgens de ananas en de gamba’s op de BBQ en verdeel die over de salades en laat de gasten zelf de dressing erover scheppen. Wie nergens palmharten in blik kan vinden kan dit natuurlijk ook vervangen door iets anders. Door asperges die beetgaar zijn of artisjokkenharten. Zo’n salade als deze laat zich makkelijk veranderen. Het gaat om het groen, de dressing en de ananas en gamba’s. Voor de rest gewoon een beetje creatief zijn.

Ontzettend fijn boek met heel veel aparte en goed maakbare gerechten. En al deze zomerse vrolijkheid voor een bedrag waar je in de meeste grote steden niet eens een uurtje voor kunt parkeren. Ik zeg doen! De recensie over dit boek is te lezen op Kookboekennieuws.

Print Friendly, PDF & Email
Leuk? Delen dan:

  Een reactie aan “Salade van garnalen, ananas en palmharten”

  1. […] Het recept voor Salade van garnalen, ananas en palmharten kunt u vinden bij Culinette.nl […]

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(required)

(required)

*