77 feiten en fabels over voeding van Hans Kraak

fabelsenfeiten

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik met dit boek moet. Ja, lezen natuurlijk. En dan moet ik beslissen of ik er iets aan heb of van vind. Ja, ik vind overal iets van. Aard van het beestje.
Hans Kraak, hoofdredacteur van het vakblad Voeding Nu, heeft duidelijk ook een mening over 77 fabels en feiten over onze voeding.
Hij heeft dit boek geschreven omdat er zoveel hypes zijn en mensen bang worden om bepaalde voedingsmiddelen te eten of juist niet te eten. Hij probeert met dit boek een handvat aan te reiken. Volgens de achterflap:
In het boek wordt afgerekend met hypes rondom voeding en onnodige bangmakerij voor of demonisering van bepaalde voedingsmiddelen.

Mooi. Dat is fijn. Ik hou niet van hypes, bangmakerij en demonisering. Heb ik iets aan dit boek gehad? Nee. Weinig nieuws onder de zon. Bovendien vraag ik mij af waarom je als lezer Hans Kraak wel op zijn mooie ogen zou geloven. Waarom is de bewering van de één niet waar en die van Hans Kraak wel?
Zoals ik las in een andere recensie: “Eindelijk een bron om op te vertrouwen.”
Oh ja? Waarom dan wel? Omdat dit boek toevallig dingen beweert die je graag wil horen en je daarom denkt eindelijk gelijk te krijgen? Dat zou betekenen dat dit boek juist de zoveelste hype is waar we niet op zitten te wachten. De hype van “de enige echte waarheid.”

Bovendien vind ik de verwijzingen naar de hoeveelheid instanties die allemaal denken de wijsheid in pacht te hebben en ons voortdurend vertellen hoe het “echt” zit erg verwarrend. Van Voedingscentrum naar Voeding Nu naar Gezondheidsraad naar Voorlichtingsbureau voor de Voeding naar Warenwet naar Beraadsgroep Voeding van de Gezondheidsraad naar …. bent u er nog?

Hans Kraak is weinig kritisch naar deze organisaties toe. En juist dat kritische mis ik in dit boek. De kruisverbanden tussen al deze organisaties onderling en de voedingsindustrie blijven onbesproken. Het lijken wel allemaal vriendjes van elkaar. Oud-collega’s en toekomstige collega’s? Het is en blijft een kleine wereld en doet soms wat aan de politiek denken.

Ook zet ik vraagtekens bij sommige constateringen. Dat zijn dan weer dingen die niet in mijn straatje passen en waar mijn nekharen van overeind gaan staan. Deze bijvoorbeeld:
De ontwikkeling van kant-en-klare maaltijden is fantastisch. Er zijn veel lekkere dingen te koop, goed gemaakt, maar ik zorg wel dat ik ze niet elke dag tot me neem, want ze zijn vaak nog te zout of bevatten te veel verzadigd vet.
Volledig tegenstrijdig toch? De ontwikkeling is FANTASTISCH maar niet elke dag want nog te ZOUT en te VET.
Terwijl de halve culinaire wereld bezig is om mensen weer zelf te laten koken breekt Hans Kraak hier een lans voor kant-en-klaar maaltijden.

Mensen die willen weten hoe het nu echt zit zullen van dit boek waarschijnlijk nog verder in de war raken. Het hele boek kun je vervangen door één column van Janneke Vreugdenhil met de titel Doe ons ook zulke nieuwe eetregels!
Een column inclusief adviezen en inclusief kritiek op de Schijf van Vijf. Ik zeg uitprinten en ophangen. Verder geen richtlijnen nodig.

Published by

9 thoughts on “77 feiten en fabels over voeding van Hans Kraak

 1. Die Hans Kraak: Een kaskraker dus……. Ach al die leuterkoek over wat wel en niet goed is. Dat weet je eigenlijk zelf wel. Af en toe een kan-en-klaarmaaltijd, met de nadruk op af en toe, kan weinig kwaad volgens mij. Een patatje met is ook te zout maar soms wel heel erg lekker.
  Misschien is hij wel gesponsord door als die instituten, wie weet.
  Een ding is zeker, Hans Kraak was een tijdje van de straat. En wij hebben hem de nodige free publicity gegeven.

 2. Hans Kraak is misschien geïnspireerd door Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer, die in 2008 een prachtig boekje heeft geschreven over voeding genaamd “Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.” Zeer de moeite waard en het is een bestseller. Kraak wil misschien een graantje meepikken,

 3. Ik heb al jarenlang wat last van voedselintolerantie. Dat is heel gezond, want dan leer je vanzelf labels lezen. Vooral E nummers zijn de boosdoeners, dus voor mij geen pakjes en zakjes. Ik heb het voordeel dat ik van koken hoe, ’s zomers over een grote moes – en fruittuin beschik en een nuchter verstand heb. De mensen laten zich teveel aanpraten, door de commercie en mensen als Hans Kraak.

  1. Voedselintolerantie??? Intolerant voor voedsel!! Ik dacht eerst dat je een grapje maakte maar volgens mij ben je serieus! ????. En niet zo bijster intelligent. Weet je wat E nummers zijn beste Marthy? Je kunt niet intolerant zijn voor E nummers! Je kunt dyscalculie hebben. Maar je kunt niet intolerant zijn voor nummers. Je kunt E nummers niet op een grote hoop gooien alsof het een pot nat is. Alles kan een E nummer zijn. E nummers zijn toevoegingen, maar dan goedgekeurd door de Europese Unie en dus gegarandeerd niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan zijn dat je intolerant bent voor sommige additieven maar niet voor allemaal en al helemaal niet omdat ze toevallig een E certificering hebben gekregen. Dat wil zeggen dat je voor vergelijkbare stoffen die niet door de Europese Unie zijn goedgekeurd niet intolerant zou zijn…. Misschien toch maar dat boek lezen Marthy!

 4. Goede recensie! Je ziet inderdaad door de bomen het bos niet meer in voedingsland en alle ‘deskundigen’ schreeuwen het hardst dat zij (en alleen zij) gelijk hebben, maar eigenlijk praten ze allemaal anderen na. De verwarring wordt er zo steeds groter op en je weet niet meer wie je nog kunt geloven of vertrouwen: de zgn. ‘wetenschapper’ (die dik verdient aan zijn publicaties), de door overheid en industrie gesubsidieerde ‘instituten’, of de ‘gezondheidsgoeroe’s’ met al hun marketing. Je kunt alleen je eigen gezonde verstand proberen te volgen, maar toch ook een beetje op de hoogte zien te blijven van de laatste inzichten.

 5. Hans Kraak was voorheen werkzaam bij het voedingscentrum en bij de overheid.
  Dat zie je duidelijk terug in alle onzin die deze persoon verspreid .
  Op Linkedin heeft hij een eigen group ( Voeding Nu ) De 3500 leden van deze group kunnen rekenen op Hans als het gaat over censuur . Een kritische reactie op de voedingsindustrie en je bent ineens geen lid meer 🙂

 6. Begrijp niet waarom deze man zo dik is !!! natuurlijk het goed leven eten ,sigaartje ,zie foto
  misschien niet goed , maar heb daar geen prettig gevoel bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *