Aardappel-courgettegratin

courgettegratin

Het is courgettetijd. Als je vrienden of kennissen hebt met een moestuin waarin één of meerdere courgetteplanten staan dan kun je nu beter een straatje omlopen als je ze ziet aankomen. Niet opendoen als ze bellen heeft geen zin want dan vind je de courgettes later in een tasje aan de deur. Wij weten er alles van want we hebben ook weleens een grote moestuin gehad. Zullen we eens iets anders maken dan courgettesoep? Ook lekker hoor, daar niet van. Maar een aardappel/courgettegratin is weer eens iets anders.

Snij de aardappels en de courgettes in heel dunne plakjes. Liefst allemaal even dun dus een mandoline of keukenmachine waar je dat mee kunt doen is erg handig. Aardappelplakjes even omspoelen in koud water en daarna goed afdrogen in een theedoek. Diepe ovenschaal invetten en beginnen met een dun laagje aardappelschijfjes. Dan courgette. Dan weer aardappel. Enzovoort. Eindigen met aardappel. Tussen de laagjes doen we flink wat peper en zout en hele dunne schijfjes knoflook. Als laatste gieten we er room op tot onder de laatste laag aardappel.

Schaal in de oven op 175 graden. Daar mag hij rustig een uurtje blijven staan. Hou op het laatst in de gaten of de bovenkant niet te bruin wordt. In dat geval doe je er een vel aluminiumfolie losjes overheen. De schaal kan beter iets te lang dan te kort in de oven staan. Maak rustig de rest van de maaltijd af en zet desnoods de oven op 150 graden. Die gratin wordt er alleen maar lekkerder van. Fijn bij gegrild stukje vlees maar ook bij vis niet te versmaden.

Laat die vrienden met een moestuin maar komen!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *