Aardappels uit de oven met geitenkaas en champignons

aardappelsoven

en spekjes en room. Maar dat werd zo’n lange titel.
Een heerlijke aardappelschotel uit de oven past uitstekend bij koude winterdagen. En deze kwam ik tegen bij Italian Food Forever. Een geweldige website waar je echt eens een uurtje rond moet kijken.
En ik kreeg direct toestemming om zowel het recept als de foto met jullie te delen. Het originele recept is voor 8 personen en ik ben zo vrij geweest om dat te herberekenen naar 4 personen.

De oven mag op 190 graden en de ovenschaal (niet te groot) smeren we vast in met olie. Bak 100 gram pancetta (magere spekblokjes ook goed) uit en schep ze uit de pan. Doe wat boter in dezelfde pan en bak daarin 250 gram in stukken gesneden champignons.
Lekker bruin bakken en na 10 minuutjes doe je er 2 fijngesneden tenen knoflook in en een eetlepel bloem. Even roeren en dan aanvullen met een 50/75 ml melk en 125 ml room. Al roerend even laten pruttelen tot het dikker wordt. Daarna meng je er 100 gram zachte geitenkaas door en 50 gram geraspte parmezaan.
Als de geitenkaas gesmolten is mag het van het vuur. In een grote kom (of als je een hapjespan hebt gebruikt past het nog wel in de pan) doe je er het grootste deel van de pancetta c.q. spekjes door en een pond geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen. Fijn is als je hier aardappels voor gebruikt die niet echt vastkokers zijn. Ze mogen best lekker zacht worden.

In de ovenschaal doen en op de bovenkant nog wat pancetta, brokjes geitenkaas en parmezaan. Afdekken met alufolie en 45 minuten de oven in. Daarna haal je de folie eraf en zet je het nog 30 minuten terug. Dan zijn de aardappelen botergaar en heb je een mooie bruine bovenkant.
Wil je het allemaal wat sneller dan kun je deze schotel ook maken met bijna gaar gekookte aardappelplakjes en dan heb je aan de eerste 45 minuten genoeg en hoef je er geen folie overheen te doen.

Met dank aan Italian Food Forever.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Aardappels uit de oven met geitenkaas en champignons

  1. Heerlijk! Ik wil dit graag voor mijn vader en moeder maken. Ik dacht er aan om er een simpele rucola salade bij te serveren met een kipfiletje, gezien dit een zwaar bijgerecht is. Heeft u nog suggesties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *