Aardappelschotel met roquefort en champignons

aardappelblauwekaas
Foto van Flickr

Een stevige hap deze aardappelschotel met roquefort en champignons maar dat mag want we eten er geen vlees bij. De schotel is ideaal voor een vleesloze dag en ook zo fijn vooraf klaar te maken. Althans, op dat laatste stapje na.

Voor vier personen neem je een kilo aardappelen. Liefst een beetje kruimige dus geen vastkokers. Schil de aardappelen en snij ze in plakken van een halve centimeter dik. Kook de plakken zo’n 8 à 10 minuten en giet ze af. Ze mogen afkoelen. Maak twee grote uien schoon en snij die in dunne ringen. Bak de uiringen in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Vervolgens doe je er 250 gram in plakjes gesneden (kastanje)champignons bij en bakt die 5 minuten mee. Ook dit mag van het vuur en afkoelen. Is het afgekoeld dan schep je er 200/250 gram in kleine blokjes gesneden roquefort door en een flinke hand fijngesneden platte peterselie.

Vet een lage ovenschaal goed in en doe de helft van de aardappelplakjes op de bodem. Prak die een beetje grof. Maal er wat zwarte peper over en vervolgens schep je het ui/champignons/roquefortmengsel er overheen. De andere helft van de aardappels prak je iets fijner dan de andere en verdeel je over de bovenkant. Tot zover kun je de schotel klaarzetten. Een krap uurtje voor je gaat eten staat de oven op 200 graden. Schenk 125 milliliter slagroom over de schotel en dek deze af met aluminiumfolie. Vervolgens mag de schaal 30 minuten de oven in. Dan mag de folie eraf en strooien we er nog wat oude geraspte kaas of parmezaan op. Nog een kwartiertje terug  de oven in tot de bovenkant begint te kleuren.

Erbij: een simpele groene salade of spinaziesalade met walnoten en een stevige rode wijn.

Published by

One thought on “Aardappelschotel met roquefort en champignons

  1. Dit lijkt me verrukkelijk. Volgende week krijgen we een logee die vegetariër is. Ga ik maken! Bedankt, Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *